Na vsebino

Včeraj potrjenih 1690 okužb

Po prvih podatkih sledilnika je bilo včeraj potrjenih 1690 okužb. S 5.306 PCR-testi je bilo potrjenih 1211 okužb, na 8.705 hitrih testiranjih pa je bilo odkritih še 479 okuženih. Zadnji podatki o hospitaliziranih in umrlih še niso znani.

Pozitivnih je bilo 22,8 odstotka izvidov PCR-testiranj in 5,5 odstotka rezultatov hitrih antigenskih testov. Med 14.010 skupno opravljenimi testiranji je bilo pozitivnih 12 odstotkov rezultatov.

Podatki o hospitaliziranih in umrlih še niso znani. Po včerajšnjih podatkih se je v slovenskih bolnišnicah zdravilo 1237 bolnikov s covidom-19, 183 jih je potrebovalo zdravljenje v intenzivni negi. Doslej je umrlo 3206 ljudi s covidom-19.

Ponekod že začeli cepljenje z drugim odmerkom

Cepljenje proti covidu-19 smo v Sloveniji začeli 27. decembra. Najprej so cepili stanovalce domov za starejše, sledili so najbolj izpostavljeni zaposleni v zdravstvu in domovih, nato pa drugi zdravstveni delavci in starejši prebivalci, ki ne živijo v domovih za starejše. Do vključno nedelje je bilo po podatkih Sledilnika za covid-19 v Sloveniji cepljenih nekaj več kot 42 tisoč ljudi.

Potem ko je ta teden prišla manjša pošiljka cepiva podjetij Pfizer in BioNTech od predvidene, bo o prihodnjih dobavah cepiv in poteku cepljenja danes na tiskovni konferenci ob 16. uri spregovoril premier Janez Janša, ki po odstopu Tomaža Gantarja opravlja tudi funkcijo zdravstvenega ministra.

Slovenija je sicer v preteklih tednih prejemala okoli 16.500 odmerkov cepiva na teden, ta teden pa dobro polovico predvidene pošiljke. Z zadnjo pošiljko bodo, kot so v ponedeljek pojasnili na NIJZ-ju, cepili tiste, ki so prvi prejeli cepivo. Izvajalci cepljenja bodo tako prejeli enako število stekleničk kot od 27. do 31. decembra. V nekaterih zdravstvenih ustanovah so že v ponedeljek začeli cepiti z drugim odmerkom.

Prve pošiljke cepiva Moderne

NIJZ naslednjo dobavo Pfizerjevega cepiva pričakuje v ponedeljek, 25. januarja, informacije o količini pa še nimajo. Pri Pfizerju in BioNTechu pa so zagotovili, da se bodo prihodnji teden vrnili na prvotne količine dobav za EU.

V prejšnjem tednu je Slovenija prejela tudi prvo pošiljko Moderninega cepiva. Šlo je za 1200 odmerkov cepiva, pri čemer so 600 odmerkov že porabili, preostalih 600 pa bo namenjenih drugemu odmerku. Naslednjo pošiljko 2000 odmerkov tega cepiva predvidoma pričakujejo v ponedeljek, 25. januarja.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj