Na vsebino

Včeraj potrjenih 1767 okužb z novim koronavirusom

Včeraj je bilo po 7391 testih na novi koronavirus potrjenih 1767 okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 23,9 odstotka, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Vlada bo sicer na današnji redni seji znova razpravljala o ukrepih za zamejevanje epidemije covida-19. Glede na napovedi vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović, je skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov.

Vlada je prejšnji teden za sedem dni podaljšala zaprtje nenujnih trgovin in prepoved ponujanja kulturnih storitev. Začasno je ustavila roke za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih in podaljšala obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje v večstanovanjskih stavbah.
V petek je nato sprejela še odločitev za podaljšanje omejitev zbiranja in gibanja.

Beovićeva je dejala, da bi se lahko o morebitnih spremembah ukrepov lahko pogovarjali šele takrat, ko bodo nazadnje sprejeti ukrepi pokazali učinek, to je proti koncu tega tedna. Novi koronavirus po njenih besedah še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, kljub temu da so nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo…, v veljavi že mesec dni.

Poglavitni krivec malice in kavice

Zakaj je kljub dolgotrajnim ostrim protivirusnim ukrepom še vedno dnevno potrjenih več kot 1000 okužb? "Tukaj gre za več dejavnikov," je v Odmevih TV Slovenija v sredo komentirala infektologinja z ljubljanskega UKC-ja Mateja Logar.

Po njenem pojasnilu je pomembno najprej to, da so se ostri, strogi ukrepi začeli takrat, ko je bilo virusa v populaciji res veliko, in zato traja dalj časa, da se učinki začnejo poznati.

Sodeč po novih podatkih NIJZ-ja pa je virus prisoten v vseh vidikih življenja, tako znotraj družin, nato se širi z različnimi druženji in posledično se prenaša v službeno okolje, je povedala Logarjeva. V podjetjih pa so poglavitni "krivec" za prenos predvsem malice, odmori, kavice in podobno. Takrat zaposleni hitro pozabijo na držanje razdalje in nošnjo mask, je dejala epidemiologinja.

Po njenih besedah podjetja na samih delovnih mestih izvajajo zelo dobre, številne ukrepe, zaposleni pa vedo, kako jih izvajati. Zato po njenem mnenju na tej točki ni smiselno zapirati industrije, le poskrbeti, da se okužbe ne širijo na prej omenjenih neformalnih srečevanjih, na odmorih in v garderobah.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj