Na vsebino

Včeraj potrjenih 480 okužb

Včeraj je bilo po podatkih vlade potrjenih 480 okužb, opravljenih pa 1751 testiranj. V bolnišnicah je hospitaliziran 1301 bolnik s covidom-19. Epidemiolog Mario Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Da predstojnik Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel zapušča svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, so potrdili tudi na NIJZ-ju. Fafangel je ministra za zdravje Tomaža Gantarja tudi uradno obvestil o svoji odločitvi in pojasnil razloge za to, javno pa svoje odločitve ne bo pojasnjeval. Fafangel je sicer nedavno v pogovoru za Mladino pojasnil, da se z nekaterimi veljavnimi ukrepi za omejitev širjenja epidemije covida-19 ne strinja.

V bolnišnicah 1301 covidnih bolnikov

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziran 1301 bolnik s covidom-19, kar je eden manj kot dan pred tem. Zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego potrebuje 196 bolnikov, štirje manj.

V nedeljo je bilo v bolnišnice sprejetih 81 pacientov, dan prej 112. Iz bolnišnic je bilo v nedeljo skupaj odpuščenih 44 covidnih pacientov, čez vikend je bilo vseh odpustov 95, kar je manj kot običajno.

"Razkorak med novo sprejeti in odpuščenimi bolniki nam ne prinaša posebnega olajšanja, zadeve so enake kot pred dnevi," je stanje na dopoldanski novinarski konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je umrlo 52 oseb s covidom-19, skupno doslej 1796. V zadnjih 7 dneh je bilo v povprečju potrjenih 1482 okužb dnevno.

Med hospitaliziranimi več moških

"Stanje je vsekakor daleč od tega, da bi bilo ugodno. Večina postelj, namenjenih za zdravljenje covida, je zasedenih," je na novinarski konferenci povedala Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana. Napovedala je, da se bo danes odprla še tretja lokacija v prenovljenih prostorih diagnostično-terapevtskega servisa.

Trenutno je v UKC-ju Ljubljana hospitaliziranih 341 bolnikov s covidom-19, 329 na oddelkih za covidne paciente in 12 na drugih oddelkih. Še vedno je več hospitaliziranih več moških kot žensk - na oddelkih za zdravljenje covida je 190 moških, žensk pa 139.

Starostni razpon hospitaliziranih bolnikov je po navedbah Logarjeve od 17 do 93 let, v intenzivnih enotah je na petih lokacijah hospitaliziranih 60 bolnikov - 19 žensk, 41 moških. Najmlajši bolnik na intenzivni je star 35, najstarejši pa 82 let.

V zadnjem tednu največ okužb na število prebivalcev v Podravski regiji

Kot je povedal Jelko Kacin, po potrjenih primerih tokrat izstopajo manjše občine. V Beltinci so jih potrdili 15, Ivančni gorici 13, Laškem 34, Ptuju in Prevaljah po 16, v Ravnah na Koroškem 14, Sevnici 16 in v Slovenj Gradcu pa 14. V Ljubljani je bilo potrjenih 45 okužb, v Mariboru pa 42.

14-dnevna incidenca na včerajšnji dan znaša 972. Nižjo incidenco od državnega povprečja imajo regijo: Goriška, Osrednjeslovenska, Obalno-kraška, Gorenjska, Zasavska.
"V sedmih dnevih je največ okužb glede na število prebivalcev v Podravski regiji, najmanj jih ima Zasavska," je dejal vladni govorec.

V domovih aktivno okuženih več kot 2700 stanovalcev

Vladni govorec je povzel tudi zadnje informacije iz domov in socialno-zdravstvenih zavodov. V domovih starejših občanov je ozdravelo 50 stanovalcev in 44 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev. Novookuženih je 65, aktivno okuženih pa je skupno 2712 starostnikov. Med zaposlenimi je na novo okuženih 17 oseb, 11 med zdravstvenimi delavci. Aktivno okuženih zaposlenih na DSO-jih je 1078. V posebnih socialno-zdravstvenih zavodih je 231 okuženih uporabnikov ter 151 zaposlenih.

Obvezno hitro testiranje v zdravstvenih ustanovah

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše morajo ob pojavu okužbe v ustanovi odslej zaposlene testirati najmanj enkrat tedensko. Glede na odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19 bodo v zdravstvenih zavodih - bolnišnicah in zdravstvenih domovih - ob pojavu okužb vsaj enkrat tedensko s hitrimi testi testirali le zaposlene v organizacijski enoti z okužbo, v domovih za starejše in drugih socialnih zavodih pa vse, ki tam delajo. Redno testiranje zaposlenih v organizacijski enoti oziroma DSO-ju je nato treba izvajati še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi. Ob tem sicer ni treba testirati tistih zaposlenih, ki so že preboleli okužbo.

Gre za testiranje z antigenskimi testi, katerih rezultat je znan bistveno hitreje kot ob testiranju z molekularnimi (PCR) testi. Država bo izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov. Za PCR-test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa in 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju. Za antigenske teste pa bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste.

Med zaposlenimi v zdravstvu doslej skoraj 7000 okužb

Postopno redno testiranje se je med zaposlenimi v zdravstvu in domovih za starejše začelo že v preteklih tednih, od danes pa je skladno z odredbo obvezno. Minister za zdravje Tomaž Gantar je pred kratkim pojasnil, da so doslej z množičnim testiranjem zaposlenih v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše s hitrimi testi ugotovili do pet odstotkov okuženih.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje so med zaposlenimi v zdravstvu doslej potrdili že skoraj 7000 okužb. Z okužbami tako med zaposlenimi kot oskrbovanci se srečujejo tudi v številnih domovih za starejše. Ključnega pomena je, da se v domovih prepreči oz. zajezi okužba zlasti zato, ker so starejši zelo občutljivi za okužbo. Večina umrlih bolnikov s covidom-19 je prav iz domov.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj