Na vsebino

Včeraj potrjenih 516 okužb

Včeraj je bilo opravljenih 2497 PCR-testov, s katerimi je bilo potrjenih 516 okužb s koronavirusom, na 570 hitrih testih pa je bilo pozitivnih vzorcev brisov 53. Hospitaliziranih je 1220 bolnikov s covidom-19, umrlo jih je 40.

Delež pozitivnih rezultatov PCR-testiranj je tako znašal 20,7 odstotka, delež pozitivnih rezultatov pri hitrih antigenskih testih (HAT) pa 9,3 odstotka.

Po podatkih vlade bolnišnično zdravljenje potrebuje 1220 bolnikov s covidom-19, 188 jih je na oddelkih za intenzivno nego. Število hospitaliziranih se je glede na včerajšnje podatke zmanjšalo za štiri, na oddelkih za intenzivno nego pa je pet bolnikov manj. Iz bolnišničnega zdravljenja je bilo odpuščenih 38 ljudi.

V soboto je umrlo 40 bolnikov s covidom-19, kar je 21 več kot dan pred tem. Skupno je doslej v Sloveniji umrlo 3180 ljudi.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev za Slovenijo trenutno znaša 1134,4.

Epidemija se počasi umirja

Po petkovih podatkih pogoje za odpiranje prvih treh razredov šol že izpolnjuje pet regij: gorenjska, obalno-kraška, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in zasavska. Vladne odločitve bodo znane v sredini prihodnjega tedna.

Kot vse kaže, učinek praznikov na število okuženih pojenjuje, še naprej pa število hospitaliziranih ostaja večje od 1200 in lahko se zgodi, da bo še nekaj časa tako. In manj kot 1200 hospitaliziranih je eno od meril za začetek sproščanja. Drugi pogoj je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pod 1350. Po petkovih testiranjih se je ustavilo pri 1424, teden dni prej je bilo nekaj več kot 2.000, je za Radio Slovenija poročala Katja Arhar.

Če bi se ta trend upadanja nadaljeval in bi dosegli merila na državni ravni, bi tudi po napovedi direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka prihodnji teden lahko začeli razmišljati o sproščanju v nekaterih regijah. Zanje so namreč določeni še dodatni pogoji oziroma vrednosti sedemdnevnega povprečja. Tega pa ta trenutek dosega šest od dvanajstih regij. Ob tem moramo biti pozorni tudi na morebitno razširitev angleškega seva koronavirusa, ki bi lahko že bil med nami.

Cilj: manj kot 300 okuženih na dan

Kot je pojasnil Janez Žibert iz sledilnika za covid-19, smo od konca epidemije še daleč, cilj pa nam mora biti omejiti virus do te mere, da bo manj kot 300 okuženih na dan in bodo epidemiologi lahko sledili stikom. Sproščanje bo počasno. "Zelo počasi bomo prehajali iz ene faze v drugo fazo, ampak prav gotovo se bomo samo s cepljenjem lahko premaknili, kot kažejo številke," je dejal Žibert.

Cepljenje pa se bo zaradi napovedanega zmanjšanja dobav Pfizerjevega cepiva v prihodnjih tednih upočasnilo. Vsak teden bomo namreč dobili za približno četrtino manj dogovorjenih količin cepiva, kar pa bo zadoščalo za drugo cepljenje tistih, ki so bili cepljeni prvi.

Z današnjim dnem je sicer začel veljati odlok o podaljšanju epidemije za 60 dni.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj