Na vsebino

Veliko zanimanje za belokranjske dobrote na spletu

Hiša dobrot Bele krajine, ki deluje od julija 2020 in navdušuje tako lokalne prebivalce kot tudi turiste, sedaj svojo široko paleto domačih izdelkov ponuja tudi na spletu. Z aprilom je namreč zaživela spletna trgovina Hiše dobrot.

Poslanstvo javnega Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika je skrb za lokalni razvoj, napredek in obče dobro, zato išče vedno nove načine, kako predstaviti belokranjske ponudnike. Eden teh načinov je gotovo spletna trgovina, ki dostop do belokranjskih dobrot zagotavlja še širšemu krogu ljudi.

Projekt Hiše dobrot Bele krajine so razvili partnerji Občina Metlika, Društvo vinogradnikov Metlika in Turistično društvo Vigred ter z njim uspešno kandidirali na 2. javnem pozivu Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina za sofinanciranje iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ob prevzemu upravljanja projekta je Zavod Metlika zastavil vizijo razvoja Hiše, ki temelji na širjenju mreže ponudnikov, povečanju dostopa do lokalne samooskrbe in nudenju pomoči belokranjskim ponudnikom pri nastopu na trgu. Spletna trgovina je pomemben preboj na področju doseganja teh ciljev.

V butični prodajalni na Mestnem trgu 7 v Metliki je nastalo živahno stičišče domačih ponudnikov, lokalne skupnosti in obiskovalcev Bele krajine iz Slovenije in tujine. Spletna trgovina predvsem slednjim omogoča kontinuiteto dostopa do kakovostnih belokranjskih pridelkov in izdelkov.

Svetovna zdravstvena kriza je še dodatno izpostavila pomen kratkih nabavnih verig in neposredne podpore majhnim ponudnikom s slovenskega podeželja, zato v Zavodu Metlika nadaljujejo z delom in razvijajo nov projekt – Inkubator veščin. V prostorih Hiše dobrot bo še v letošnjem letu vzpostavljeno podporno okolje, ki bo povezalo ponudnike in mlade kreativne posameznike. Ti bodo skrbeli za ustvarjanje vizualnih vsebin, celostno podobo, spletno prisotnost in promocijske aktivnosti Hiše dobrot kot celote ter posameznih ponudnikov. Prostor bo preplet tradicije in inovacije ter medgeneracijskega prenosa znanj, hkrati pa bo omogočal nepretrgano proizvajanje vsebin potrebnih za ustvarjanje sinergije med kmetijstvom in turizmom.

Gastronomski turizem narekuje čim krajšo povezavo od kmetije do krožnika. V letu, ko je Slovenija prestolnica evropske gastronomije, Zavod Metlika načrtuje vzpostavitev neposrednega sodelovanja z lokalnimi in drugimi kuharskimi mojstri. Skupno ustvarjanje privlačnih vsebin in dogodkov bo najavljeno in predstavljeno na strani spletne trgovine Hiše dobrot.

Premierno je bila spletna trgovina predstavljena v petek, 16. aprila 2021. Na socialnih omrežjih je nemudoma vzbudila veliko zanimanja in s tem dokazala, da predstavlja napredek v pravi smeri.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj