Na vsebino

Vinska vigred eden treh vrhuncev vinskega koledarja vinorodne dežele Posavje

Novinarska konferenca predstavnikov organizatorjev vinskih festivalov.
Novinarska konferenca predstavnikov organizatorjev vinskih festivalov.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju se bodo v mesecu maju zvrstili trije festivali vin vinorodne dežele Posavje - Vinska vigred v Metliki, Cvičkarija v Novem mestu in Festival modre frankinje v Sevnici. Vse tri festivale so letos organizatorji prvič predstavili na skupni novinarski konferenci.

Cilj skupne predstavitve festivalov je po besedah predsednice prireditvenega odbora Vinske vigredi 2024 in županje Metlike Martine Legan Janžekovič vinorodno deželo Posavje, ki je najmanjša od treh vinorodnih dežel Slovenije, dvigniti na višjo raven s smislu promocije in povezovanja. "Konec koncev nas izkušnje večjih vinskih regij učijo, da smo s skupnim delom, povezovanjem in sodelovanjem boljši in močnejši ter imamo hkrati boljši doseg pri obiskovalcih," je dejala na skupni novinarski konferenci v Novem mestu.

Letošnja 42. Vinska vigred se bo po besedah Suzane Puškarič iz metliškega zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino ter članice prireditvenega odbora vigredi odvijala od 17. do 19. maja. Dogajanje bo potekalo na vseh treh trgih metliškega starega mestnega jedra, poudarek bo na izobraževanju o vinu, kulinariki in zabavi.

Vinsko vigred bodo začeli v petek, 17. maja, s strokovno okroglo mizo o izzivih belokranjskega vinogradništva, nadaljevali z degustacijo najbolje ocenjenih vin, delavnico peke belokranjske pogače in večerno uradno otvoritvijo. Slavnostni govornik bo minister za gospodarstvo Matjaž Han.

Sobota bo med drugim zaznamovana z degustacijami, delavnicami peke pogače in kulturnim programom. Med nastopajočimi bosta metliška folklorna skupina Ivan Navratil in Mestna godba Metlika. Nedeljo pa bodo v Metliki začeli z mašo za dobro letino, nadaljevali s programom za otroke in parado plesa, vigred pa bodo zaključili zvečer s podelitvijo priznanj za najboljšo pogačo in nastopom vokalne skupine Kvintet Dolc. Organizatorji letos vse obiskovalce prosijo, da skušajo delovati čim bolj okoljevarstveno, če je možno naj na vigred pridejo tudi s svojo embalažo.

Vinska vigred je več kot le festival, pravijo organizatorji. Je stičišče tradicije, kulinarike in druženja, ki združuje celotno skupnost in obiskovalce iz vse Slovenije ter tujine. Festival izpostavlja pomen ohranjanja kulturne dediščine in spodbuja medgeneracijsko sodelovanje ter izmenjavo znanj. Z ocenjevanjem vin, ki ga pred vsako Vigredjo organizira Društvo vinogradnikov Metlika, pa festival skrbi za kontinuirano kakovost in nenehen napredek belokranjskih vin. Strokovne degustacije bodo potekale na metliškem gradu, medtem ko bo ostala ponudba razprostrta po vseh treh metliških trgih.

Festival cvička 2024 v Novem mestu

Festival cvička bo po besedah vodje festivala Domna Bohteta iz Zavoda Novo mesto potekal teden po Vinski vigredi, in sicer od 24. do 26. maja. Tako kot prejšnja leta bo združeval Teden cvička in Cvičkarijo, ki z nekaj prekinitvami poteka od leta 1994. Festival, ki ga organizirajo v sodelovanju z Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske in Društvom novomeških študentov, bo potekal na novomeškem Glavnem trgu, na njem se bosta prepletala vinogradniška tradicija in mladostniška energija.

Vse skupaj se bo začelo v petek, 24. maja, z degustacijo ocenjenih vin, povorko vinogradniških društev in nastopom novomeške mestne godbe. Uradni otvoritvi, s katero bodo odprli tudi 52. Teden cvička, bosta sledila zabavni program in kronanje kralja cvička.

V soboto se bo dogajanje znova začelo z degustacijo vin, sledile bodo študentske kmečke igre, stand up in večerni zabavni program z več nastopajočimi. Nedeljo bodo začeli z golažijado, nadaljevali s podelitvijo medalj za ocenjena vina ter izborom in kronanjem cvičkove princese.

Festival modre frankinje v Sevnici

Zadnji dan v mesecu, 31. maja popoldne, se bo v parku Gradu Sevnica odvil še 14. Festival modre frankinje. Po besedah Annemarie Culetto iz Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica bo na festivalu mogoče poskusiti številne modre frankinje vinarjev iz vinorodne dežele Posavje in širše. Pripravljajo dve delavnici, v katerih se bosta prepletala likovna umetnost in degustacija vin. Kulturnemu programu, ki bo obogaten s kulinariko, bo v večernem delu sledil še zabavni del.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj