Na vsebino

Vlada bo obiskala našo regijo

Vlada jutri načrtuje obisk jugovzhodne Slovenije. Ministrska ekipa se bo dopoldne predvidoma sešla na delovnem posvetu v Ribnici, obisk pa sklenila z javno tribuno o regijskem razvoju. Med osrednjimi temami obiska bodo po pričakovanjih državne prometnice in gradnja južnega oz. dolenjsko-belokranjskega kraka ceste tretje razvojne osi. Med obiskom se bodo predsednik vlade Janez Janša in ministri srečali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih regijskih deležnikov.

Kmetijski minister Jože Podgoršek se na obisku v regiji mudi že danes. V Beli krajini bo obiskal ekološko kmetijo Totter v Gribljah, v Šokčevem dvoru v Žuničih se bo sestal s predstavniki Krajinskega parka Kolpa, državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Anton Harej pa bo popoldan obiskal Oljarno Pečarič v Drašičih.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je pred vladnim obiskom med regijskimi razvojnimi izzivi glede na velike razlike v razvitosti in dostopnosti do kakovostnih delovnih mest za STA opozoril na pomen nadaljevanja posebnega statusa problemskega področja Pokolpje.

Navedel je tudi potrebe po infrastrukturni enakopravnosti območja, pri čemer po njegovem prednjači projekt južnega kraka ceste tretje razvojne osi med Novim mestom, Metliko in Vinico. Potrebne so tudi prometne izboljšave na tretji a razvojni osi med Ljubljano in Kočevjem ter na dolenjski železnici, je dodal.

Kot regijski trajnostni projekt je nujna pospešitev že začetih procesov umeščanja in nato gradnje ustrezne, dovolj hitre in uporabniku prijazne železniške povezave med Ivančno Gorico, Novim mestom in Metliko, ki bo dvotirna in elektrificirana, je poudaril novomeški župan. Za nadaljnjo razvojno gospodarsko rast pa regija potrebuje izobraževalno in razvojno ustanovo, ki jo predstavlja že načrtovana javna univerza jugovzhodne Slovenije s sedežem v Novem mestu, je še dejal.

Na problem cestne infrastrukture, čimprejšnje gradnje južnega kraka ceste tretje razvojne osi naprej od Malin oz. predora pod Gorjanci, sezonskih prometnih zamaškov na in ob mejnih prehodih ter slabega stanja državnih in občinskih cest ter železnice je za STA opozoril tudi metliški župan Darko Zevnik.

Pristavil je, da Belokranjce med drugim zanimata možnost financiranja manjših kanalizacijskih sistemov in obmejna problematika. V Črnomlju pa jih med drugim zanima tudi problematika mejnega prehoda Vinica s prenovo tamkajšnjega mosta prek Kolpe in ureditvijo neskladja pri njegovi nosilnosti ter državno sofinanciranje gradnje Osnovne šole Loka, katere starejši del je načel čas, dodatno pa jo je leta 2018 poškodovala huda toča.

Glede pričakovanj območnega gospodarstva je direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš dejal, da si predvsem obetajo, da se bodo uresničili projekti, povezani s prometno in elektro infrastrukturo.

Izpostavil je problem ceste tretje razvojne osi in preostalih državnih cest. Pričakujejo tudi možnost za razpravo glede učinkovite izrabe sredstev načrta za okrevanje in informacije glede dokumentov, povezanih s finančno perspektivo do leta 2027. V regiji imajo namreč pripravljenih veliko projektov, ki bodo pomagali pri razvoju gospodarstva, podjetništva in regije, je še Kordiš povedal za STA.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je sicer po oktobrski izdaji gradbenega dovoljenja za prvo petkilometrsko etapo južnega dela ceste tretje razvojne osi v Novem mestu nedavno napovedal, da če ne bo nadaljnjih zapletov, začetek gradnje pričakujejo proti koncu zime prihodnje leto.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj