Na vsebino

Urejanje Poslovne cone TRIS Kanižarica

Poslovna cona Tehnološko razvojno industrijsko središče (TRIS) Kanižarica je največja poslovna cona v črnomaljski občini. Nahaja se na območju nekdanjega rudniškega kompleksa in je namenjena domačim ter tujim vlagateljem. Ima največjo ponudbo parcel za gradnjo proizvodno-poslovnih objektov v širši regiji Dolenjske in Bele krajine. Občina si prizadeva za najboljše pogoje delovanja vseh podjetnikov v poslovni coni, zato tam redno in sistematično ureja vso potrebno infrastrukturo.

Poslovna cona je zaradi svoje lege in primernosti zanimiva mnogih vlagateljev, zato je Občina Črnomelj leta 2004 sprejela spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta, s katerimi je bilo pridobljenih novih 83 hektarjev stavbnih zemljišč za proizvodne, storitvene, poslovne, servisne, skladiščne, komunalne in ostale dejavnosti.

Na območju Poslovne cone TRIS Kanižarica je tako danes po prostorskem načrtu na voljo večje število zemljišč v velikosti od 2.000 do 10.000 kvadratnih metrov, njihova lega pa omogoča združevanje posameznih enot glede na potrebe investitorja. Skupna velikost cone je 115 hektarjev. Od tega je na ožjem območju že pozidanih 36 hektarjev površin, za gradnjo pa je razpoložljivih še 34 hektarjev zemljišč.

Posamezne površine se urejajo postopoma v skladu s potrebami investitorjev in posledično z občinskimi proračunskimi zmožnostmi ter razpisi za evropska sredstva. Občina Črnomelj je med leti 2017 in 2021 v poslovno cono TRIS vložila več kot 1,3 milijona evrov. Od tega je bilo dobrih 682 tisočakov iz občinske blagajne, preostanek pa so bila evropska in državna sredstva. Trenutno v coni deluje 30 podjetij, ki zaposlujejo 493 ljudi (podatki za september 2020).

Preko območja poslovne cone je načrtovan tudi priključek na tretjo razvojno os. V območje sta predvideni dve vstopni točki, kar vsekakor predstavlja novo razvojno težišče cone, saj bodo poslovni subjekti lažje dostopni in imeli boljšo cestno povezavo, so še sporočili iz Občine Črnomelj.

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj