Na vsebino

Vlada danes tudi v Beli krajini

Minister Podgoršek je včeraj obiskal Šokčev dvor v Žuničih, foto: @MKGP_RS
Minister Podgoršek je včeraj obiskal Šokčev dvor v Žuničih, foto: @MKGP_RS

Vladna ekipa se bo danes v okviru regijskih obiskov mudila v jugovzhodni Sloveniji. Dopoldne se bo najprej sešla na delovnem posvetu v Ribnici, nato pa se bodo premier in ministri razkropili po regiji in ločeno obiskali več podjetij, zavodov in občin. Obisk bodo sklenili zvečer na javni tribuni o razvoju Jugovzhodne regije v Novem mestu.

Med osrednjimi temami obiska bodo po pričakovanjih gradnja južnega dela 3. razvojne osi, ki zanima predvsem župane Dolenjske in Bele krajine, ter gradnja 3.a razvojne osi od Ljubljane do Kočevja. Temi bosta zagotovo tudi obnova dolenjske železniške proge in migrantska problematika, ki zanima predvsem župane občin ob jugovzhodni meji.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek se je v Beli krajini mudil že včeraj, ko je obiskal ekološko kmetijo Totter v Gribljah. Gre za kozjerejsko kmetijo, ki je vse od leta 2001 vključena tudi v ekološko kmetovanje. Nato se je minister sestal z vodstvom krajinskega parka Kolpa. Predstavili so mu aktivnosti in projekte, ki jih izvajajo tudi v okviru projektov LEADER in Programa razvoja podeželja. Med drugi so govorili o spremembah v novem programskem obdobju, škodi zaradi divjadi, ohranjanju kulturne dediščine, infrastrukturi na podeželju in možnosti uporabe kmetijskih zemljišč za turistične namene. Predstavili so mu tudi tradicionalne dejavnosti, s katerimi želijo ohraniti običaje in obrti s tega konca.

Državni sekretar na ministrtvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Anton Harej je svoj obisk Jugovzhodne Slovenije pričel s popoldanskim ogledom Oljarne Pečarič. Gre za družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Leta 1990 so zasadili 350 orehovih dreves ter za podkulturo dejavnosti čez 300 lešnikovih sadik. Iz plodov pridno pridelujejo hladno stiskana, ekološka in druga olja. V oljarni z najsodobnejšo tehnologijo pridelujejo 22 vrst hladno stiskanih olj.

Podgoršek si bo danes med drugim ogledal gozdno cesto Krvavčji vrh – Dobravice in se srečal z županjo Semiča in županom Metlike.

Državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Urška Ban se bo srečala z metliškim županom Darkom Zevnikom.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec bo obisk regije začel v OŠ Podzemelj, kjer se bo sestal z vodstvom občine Metlika. Sledil bo obisk OŠ Loka v Črnomlju in tamkajšnje Srednje šole, kjer se bo sestal s predstavniki črnomaljske občine.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej bo obiskal Komunalo Črnomelj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa oba belokranjska domova za starejše ter Center za socialno delo Metlika.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch bo obiskala Belokranjski muzej Metlika, obrambni minister Matej Tonin pa Prostovoljno gasilsko društvo Metlika.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič bo obiskal Podjetniški inkubator Bela krajina, državna sekretarka na ministrstvu za finance dr. Katja Lautar pa metliško podjetje Beti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj