Na vsebino

Vlada za lažje odločanje v upravnih zadevah po poplavah

Vlada je za objavo v uradnem listu izdala odlok o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav, ki so Slovenijo prizadele avgusta. Začasni ukrepi denimo v zadevah iz državne pristojnosti odpravljajo krajevno pristojnost za sprejem vlog. Odlok je ža v veljavi.

Odlok zaradi hitro spreminjajočega stanja ob izrednih poplavah v Sloveniji določa splošne ukrepe, ki v najkrajšem času dosežejo učinek. Z njimi želijo zavarovati procesnopravni položaj strank v upravnih zadevah, ki bi bil lahko prizadet zaradi poplav. V zadevah iz državne pristojnosti se tako odpravlja krajevna pristojnost za sprejem vlog, tako da bodo za sprejem vlog pristojni vsi organi, ki so sicer pristojni za odločanje o istovrstnih upravnih zadevah.

Vloge, ki jih sprejemajo in obravnavajo upravne enote, bo tako mogoče vložiti na katerikoli upravni enoti v državi. Hkrati bo mogoče vlagati vloge po elektronski poti brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Za sedem dni podaljšujejo vse procesne roke, torej roke za izpolnitev procesne pravice ali procesne obveznosti, denimo za vložitev pritožbe in dopolnitev zadeve.

Omogočeno bo, da se strankam podaljša rok za izpolnitev materialnih obveznosti razen v nujnih zadevah, ki jih določa 306.a člen zakona o splošnem upravnem postopku. Prav tako bo omogočeno, da organ podaljša rok za izdajo odločbe, če zaradi izrednega dogodka ne more izdati odločbe v zakonitem roku. Poleg tega poseben začasni ukrep predvideva, da se strankam ne omogoči pregledovanja dokumentacije v prostorih organa, če ji organ lahko zagotovi dostop do kopij.

Sprejeti ukrepi se nanašajo na celotno državo. V naslednjih dneh je namreč pričakovati, da bodo poplave posredno zaradi odsotnosti javnih uslužbencev, ki sodelujejo pri odpravljanju posledic, vplivale tudi na delo organov, ki niso neposredno prizadeti zaradi poplav, so še zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj