Na vsebino

Vlada oživlja medresorsko delovno skupino za reševanje romske problematike

Župani 11-ih dolenjskih in belokranjskih občin so nedavno pisali predsedniku vlade Janezu Janši in ga opozorili na večletno neukrepanje države na tem področju. V Janševem kabinetu so se odzvali in organizirali sestanek z notranjim ministrom Alešem Hojsem, udeležili pa so se ga novomeški župan Gregor Macedoni, črnomaljski Andrej Kavšek in kočevski Vladimir Prebilič.

Župani so predstavili težave, s katerimi se dnevno srečuje lokalno prebivalstvo. Predlagali so tudi nekaj sistemskih rešitev, ki bi na dolgi rok pomagale k boljši ureditvi romske problematike v jugovzhodni Sloveniji, te pa se ne nanašajo samo na delo policije, temveč tudi na kaznovalno politiko, izplačevanje socialnih transferjev in šolanje otrok. Vlada se je zato odločila, da bo ustanovila medresorsko delovno skupino, ki jo bo vodil državni sekretar na notranjem ministrstvu Anton Olaj. Vanjo bosta poleg predstavnikov vseh resornih ministrstev vključena tudi dva župana iz najbolj prizadetih občin in sicer Macedoni in Prebilič.

Župani so pozdravili ta vladni pristop in izrazili upanje, da se bo končno tudi dejansko začelo reševati težave in bodo skupaj prišli do pozitivnih rezultatov.

Vir: Radio 1

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj