Na vsebino

Voda - vir življenja in osnova higiene včeraj, danes, jutri

V torek je v sejni sobi Občine metlika potekala animacijska delavnico »Voda - vir življenja in osnova higiene včeraj, danes, jutri«.

V okviru projekta Misterion »Doživetje skrivnosti voda« izvajamo animacijske delavnice po občinah, ki smo vključene v ta projekt, z namenom predstavitve poteka dejavnosti projekta širši javnosti, tokrat v občini Metlika. Z dano delavnico želimo opozoriti javnost na velik pomen vode skozi zgodovino, sedanjost in bodočnost ter pridobiti sodelovanje širše zainteresirane javnosti za sodelovanje v projektu ohranitve vodnih virov.

Prof. Anton Bezenšek je med drugim na delavnici v Metliki povedal: »Oceani in morja pokrivajo približno 70 % površine zemlje. Ta voda je slana. Količinsko to pomeni 1.322 milijonov kubičnih kilometrov. Od vse količine vode na planetu to pomeni 97,2 %. Delež sladke vode znaša torej le 2,8 % vse vode. Kako je ta voda porazdeljena? Največ jo je v ledenikih in ledenih pokrovih Antarktike in Arktike. Ta delež znaša 77,3 %. Naslednjih 22 % sladke vode je v podzemeljski vodi, biomasi in v tleh. Le 0,26 % sladke vode se nahaja v rekah in jezerih. Od te vode smo odvisni vsi Zemljani.
Vendar večino pitne vode ne uporabimo za pitje. Z okoli 70 % porabe pitne vode je med dejavnostmi na prvem mestu kmetijstvo, na drugem industrija s približno 20 % vse pitne vode. Tretji porabnik pitne vode pa so gospodinjstva.«

Voda postaja vedno pomembnejša strateška surovina… Ste se zamislili?

Na delavnici so v izvedbi "metliških peric" prikazali komični izsek dogodka iz zgodovine ob perišču Obrh. "Perilo metliških peric postaja snežno belo, a njuni jezički ..."

Vir: Misterion

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj