Na vsebino

Vse več mladine iz tujine v Beli krajini

V črnomaljskem Mladinskem centru BIT ocenjujejo delo v letu 2016 več kot uspešno, saj so bili zelo aktivni tako na lokalnem, kot na mednarodnem nivoju.

V letu 2016 so v Mladinskem centru BIT gostili šest EVS prostovoljcev iz Portugalske, Makedonije in Poljske, v letu 2017 pa pričakujejo tri nove prostovoljce iz Grčije, Portugalske in Poljske. Mladinski center BIT gosti evropske prostovoljce že od leta 2007, zato je lokalna skupnost že ponotranjila, da v majhnem Črnomlju skozi vse leto slišiš tudi druge evropske jezike in ne samo slovenščine. Vodstvo v mladinskem centru ocenjuje evropsko prostovoljno službo kot pozitiven kulturni dodatek k razvoju lokalne skupnosti. EVS prostovoljci v mladinskem centru pomagajo pri vodenju informacijske pisarne mladinskega centra, predstavljajo svojo kulturo in jezik lokalnemu prebivalstvu, organizirajo kulturne dogodke ter razvijajo svoje osebne kompetence in svoj osebni projekt. Poleg vsega naštetega pomagajo tudi pri organizaciji lokalnih (festivali Jurjevanje, Etnofolkfest, Črnfest) in mednarodnih projektov (Erasmus+).

Poleg Evropske prostovoljne službe so v mladinskem centru v okviru programa Erasmus+ izvedli dve mladinski izmenjavi in eno usposabljanje mladinskih delavcev. Prva izmenjava z naslovom History-youth’s opportunity je potekala v mesecu juliju in je združila 42 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Grčije, Italije, Francije in Malte. Glavni fokus izmenjave je bilo zavedanje mladih o lastni zgodovini, kako lahko zgodovina vpliva na naša vsakodnevna življenja in ali je v zgodovini tudi kakšna priložnost za zaposlitev. Z izmenjavo so želeli opozoriti, da je zgodovina neizkoriščen potencial za razvoj tržnih projektov, ki lahko obogatijo turistično ponudbo in jo naredijo bolj privlačno.

Druga izmenjava z naslovom Volunteering saves lives je potekala v mesecu avgustu in je združevala 36mladih iz Slovenije, Hrvaške, Španije, Poljske in Madžarske. V tednu, ki so ga mladi preživeli v Beli krajini, so se naučili zakaj je prostovoljstvo pomembno, kako postati prostovoljec, kako bi bil svet drugačen brez prostovoljcev in zakaj bi morali prostovoljno delo še bolj ceniti, kot ga da. Glavni namen izmenjave je torej bil postavitev prostovoljstva v ospredje in mu dati poseben pomen pri doseganju družbenih in osebnih sprememb. Udeleženci so na izmenjavi spoznali delo prostovoljcev v organizaciji za brezdomce Kralji ulice v Ljubljani in Rdečega križa v Črnomlju.

V mesecu novembru so v mladinskem centru organizirali tudi mednarodno usposabljanje mladinskih delavcev z naslovom Youth work against radicalisation. Usposabljanje je bilo pripravljeno kot odgovor na migrantsko krizo in sovražni govor v Evropi ter visok pojav radikalizacije mladih ljudi ter vprašljivost skupnih evropskih vrednot. Na usposabljanju so se mladinski delavci poglobili v temo o radikalizaciji mladih, se učili novih interaktivnih metod in kompetenc za prenos skupnih evropskih vrednot in preprečevanje nasilne radikalizacije marginalizirane mladine in mladih migrantov. Preko opravljenega usposabljanja so mladinski delavci pridobili in razvili nova znanja in sposobnosti ter dosegli višjo raven razumevanja ključnih točk prostovoljstva kot orodja v mladinskem delu, ki lahko preprečuje radikalizacijo mladih. Ta nova spoznanja bodo tako prenesli tudi v lastne nevladne organizacije in v lokalno okolje ter bili tako pripravljeni na morebitno krizo/probleme, ki lahko doletijo njihovo lokalno skupnost. Produkt usposabljanja je bil tudi razvoj 4 novih prostovoljskih programov s strani udeležencev, ki so lahko aplicirani po vseh evropskih državah.

Mladinski center BIT se je z julijem 2016 preoblikoval iz zasebnega zavoda v socialno podjetje in si na ta način odprl vrata v večje mednarodne projekte ter trženja hostla za organizirane skupine. Eden izmed takih projektov, v katerem Mladinski center BIT sodeluje kot partner, je tudi projekt »Free to choose«, katerega nosilna organizacija je socialno podjetje Itaca iz Italije z več kot 1500 zaposlenimi.

Poleg mednarodnih projektov, je mladinski center kot soorganizator sodeloval tudi na lokalnih projektih organiziranih s strani Občine Črnomelj ter festivalih Jurjevanje, Etnofolkfest in Črnfest, organiziral otroške delavnice, predavanja in ostale lokalne kulturne dogodke. V sklopu Črnfesta je mladinski center organiziral tudi celodnevni dogodek v okviru programa Easmus+sport z naslovom Civil Society – a Fair Play Actor of European Union. V ta namen je bilo staro mesto jedro Črnomlja zaprto za ves promet, na ulicah pa so bile organizirane športne igre za otroke, hokej, nogomet, košarka, … Video

Vir: MC Bit
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj