Na vsebino

Vzdrževalna dela na Stoničevem gradu

Stoničev grad, foto: Občina Črnomelj
Stoničev grad, foto: Občina Črnomelj

V črnomaljskem starem mestnem jedru je v tem trenutku odprtih kar nekaj gradbišč. Lepšo zunanjo podobo dobiva župnijska cerkev sv. Petra, prav tako poteka obnova črnomaljskega gradu, Občina Črnomelj pa se je v sklopu postopnega urejanja starega mestnega jedra, lotila tudi nujnih vzdrževalnih del na Stoničevem gradu, ki je od lani v delni občinski lasti.

Trenutno nameščajo žlebe in urejajo odvodnjavanje ter drenažo. Pri posegih v tla je potrebno izvesti tudi predhodne arheološke raziskave. Stroške slednjih bodo v celoti krili s sredstvi Ministrstva za kulturo. Na razpisu omenjenega ministrstva je Občina sicer pridobila tudi sredstva za izvedbo nujnih vzdrževalnih del na gradu.

Stoničev grad je bil leta 2003 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Sestavljen je iz treh stavb, ki so jih okoli leta 1768 združili v enotno zgradbo. Leta 1860 jo je kupil Mathias Stonitsc - Stonič iz Črnomlja, po katerem stavba še danes nosi svoje ime. V lasti družine je ostala vse do leta 1968, ko so jo prodali.

Vir: Občina Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj