Na vsebino

V Semiču cepljenje s tretjim odmerkom

Začenja se cepljenje s tretjimi oziroma poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19. Prvenstveno bo namenjeno zdravstveno ranljivim skupinam prebivalstva, torej starejšim in kroničnim bolnikom.

Zdravstveni dom Črnomelj bo tako v soboto, 11. septembra, od 8. do 13. ure, v Zdravstveni postaji Semič organiziral covid cepljenje s prvim odmerkom in tretjo poživitveno dozo. Slednja je namenjena osebam starim 70 let in več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom, ne glede na starost ter vsem ostalim, ki so opravili osnovno cepljenje od katerega je minilo vsaj pol leta.

Strokovna svetovalna skupina za cepljenje je nedavno izdala mnenje, kjer tretji odmerek priporoča stanovalcem domov za ostarele, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti, je poročala STA. Lahko pa se cepijo tudi vsi drugi, čeprav za zdaj ni dokazov po potrebi pri drugih skupinah ljudi. Priporoča se presledek šestih mesecev med drugim in poživitvenim odmerkom.

Svetovalna skupina tudi priporoča uporabo mRNK-cepiv. "Zato, ker je največ znanega o tretjem odmerku s to vrsto cepiv zlasti s Pfizerjem. Seveda bo v tem primeru prišlo do določenega mešanja cepiv. Pri mešanju po dveh odmerkih lahko pričakujemo nekoliko več tako imenovane reakcije," je za TV Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Kakšna je trenutna precepljenost v belokranjskih občinah?

V občini Črnomelj je bilo po zadnjih podatkih NIJZ z enim odmerkom doslej cepljenih 44 odstotkov ljudi, z vsemi odmerki pa 39 odstotkov.

V občini Metlika je bilo s prvim odmerkom cepljenih 46 odstotkov ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 41,5 odstotka.

Na Semiškem je bilo s prvim odmerkom doslej cepljenih 43,5 odstotka občanov, z vsemi odmerki pa 39 odstotkov.

Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je bilo v Sloveniji z enim odmerkom doslej cepljenih 1.004.629 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 918.247.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj