Na vsebino

Vzemite si čas …

Sprehodite se po učni poti Planina - Mirna gora - Planina.

Krožna gozdna učna pot, dolga 3,5 km, vodi po južnem pobočju Mirne gore do njenega vrha in nazaj na izhodišče. Ob njej so na zanimiv način predstavljene pestre gozdne združbe, drevesne in grmovne vrste, pomen gozda pri ohranjanju vode ter skrb za divjad. V gozdarskem domu na Planini je urejena informativna soba s herbarijem in s predmeti, tesno povezanimi z bogato zgodovino kraja in gozdarstva. V okolici doma je na ogled staro gozdarsko orodje, vagon nekdanje gozdne železnice, oglarska kopa, apnenica, sušilnica sadja ter lanu in voz z oblovino (hlodi).

Pot je bila zasnovana leta 1991, ko so v črnomaljskem Gozdnem gospodarstvu prišli na idejo o prvi gozdni učni pot v Beli krajini. Za uresničitev je bilo vloženo ogromno truda in dela, za kar je zagotovo najbolj zaslužen gozdar Franc Janež.

Danes po 28 letih je še vedno lepa, morda celo lepša, saj "ljubitelji" narave, vasi Planine in njene okolice, vedno znova pot popestrijo z novimi verzi, mislimi, izdelki.
Člani in prijatelji ZB Semič, prostovoljno, potrpežljivo, z dobro voljo, pod budnim očesom gozdarja Janeža pot redno vzdržujejo. So dobri gospodarji in skrbijo, da se na razstavljenih predmetih ne dela škoda. Novo prekriti vagon gozdne železnice pred gozdarsko kočo nas bo še dolgo spominjal na čase, kako so gozdarji po ozkotirni železnici tovorili les v dolino.

Torej, le vzemite si čas zase, za družino, za prijatelje.

Ob prijetnem sprehodu in druženju v tišini, spoznavanju narave, poslušanju ptic, ogledu Planinskega studenca zgrajenega leta 1849, Planinske luže, hudourniškega mostu in obisku planinske koče na Mirni gori, vam bo minil nepozaben dan.

Vir: Dom na Mirni gori

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj