Na vsebino

Z neočiščenim vozilom nikar na cesto

Številni kmetje v tem času orjejo svoje njive ali izvajajo druga dela na obdelovalnih površinah. Po končanem delu pa mnogi zapeljejo na cesto z blatnimi gumami na traktorjih in plugih. Gre za madeže, ki za preostale voznike lahko pomenijo nevarnost v prometu. Vozila je zato potrebno očistiti, preden se z njimi odpravite na cesto, opozarjajo občinski inšpektorji Skupne občinske uprave občin Dolenjske in Bele krajine. Ti v času izvajanja del na obdelovalnih površinah in povečanemu številu vzdrževalnih del ob javnih cestah, nadzirajo stanje občinskih cest.

Občane ob tem pozivajo, da po koncu izvajanja opravil na svojih zemljiščih in preden se vključijo v promet na javno cesto, očistijo večje kose zemlje in blato s koles ter upoštevajo ostala določila zakona o cestah. Vse z namenom varnega odvijanja cestnega prometa in zagotavljanja varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu.

Zakon o cestah določa prepovedi ogrožanja varne uporabe javne ceste. Na vozišču javne ceste je tako prepovedano razlivati tekočine, razsipati sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske službe, nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati, puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanj, onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi, vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora.

Zakon hkrati veleva, da mora pred vključitvijo vozila v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, kmetijskega zemljišča ali območja izvajanja del, voznik odstraniti s površine koles vozila oziroma vozila samega material, s katerim bi se lahko onesnažilo vozišče (npr. zemlja, blato).

Vir: Skupna občinska uprava občin Dolenjske in Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj