Na vsebino

Z rebalansom več sredstev za širitev poslovne cone

Semiški občinski svet je na včerajšnji seji potrdil rebalans proračuna za letošnje leto. Ta je v višini 6,98 milijona evrov, kar je 1,37 milijona več od lani sprejetega proračuna v višini 5,61 milijona evrov. Največja sprememba na odhodkovni strani je pri nakupih zemljišč, za kar so z rebalansom namenili okrog 850 tisoč evrov več. Predvidevajo namreč obsežnejši nakup zemljišč v proizvodno-servisni coni (PSC) Vrtača, dodatno pa tudi nakup zemljišč na območju ruševin gradu Krupa.

Nakup treh hektarjev zemljišč v PSC Vrtača je strateškega pomena za nadaljnjo širitev in razvoj poslovne cone, pravijo na občini, kjer pripravljajo prijavo na razpis za sofinanciranje projektov ekonomsko-poslovne infrastrukture na obmejnih problemskih območjih v letih 2023 in 2024. Za izvedbo naložbe morajo pridobiti še gradbeno dovoljenje, pogoj za to pa je, da je občina lastnica zemljišč. V primeru uspešne prijave na razpis, bodo po ureditvi komunalne infrastrukture, posamezne gradbene parcele v poslovni coni ponudili v odkup zainteresiranim podjetjem. Teh je po besedah županje Polone Kambič kar nekaj.

Dobrih 100 tisočakov več z rebalansom proračuna namenjajo tudi za vzdrževanje cestne infrastrukture. Več denarja bo šlo še za izobraževanje, dvig izdatkov pa gre tudi na račun vsesplošne draginje. Glede na obsežne odhodke se bo občina letos tudi dodatno zadolžila v višini 850.000 evrov. S tem se bo dolg na prebivalca semiške občine povzpel na 362 evrov, kar je še vedno krepko pod slovenskim povprečjem, kjer je vsak občan v državi povprečno zadolžen za več kot 500 evrov.

V semiški občini sicer v letošnjem letu za investicije namenjajo dobrih 2,7 milijona evrov. Med večjimi naložbami načrtujejo še izgradnjo kanalizacije Vavpča vas in Trata, za katero so pridobili evropska sredstva, preplastitev ceste v naselju Vrčice, poteka pa tudi že izgradnja prve faze vodovoda Gričice.

Svetniki so se na seji seznanili tudi s poročili o lanskoletnem poslovanju Zdravstvenega doma Črnomelj, Kulturnega centra Semič, Komunale Črnomelj in Glasbene šole Črnomelj ter sprejeli zaključni račun občinskega proračuna za preteklo leto. Ta je bil najvišji v zadnjih petih letih, slabih 40 odstotkov proračunske pogače pa so namenili naložbam. Na odhodkovni strani so v letu 2022 realizirali dobrih 5,3 milijona evrov, kar predstavlja 91,7 odstotkov načrtovanih. Na prihodkovni strani so realizirali za 5,2 milijona evrov, ker predstavlja 99,9 odstotka načrtovanih. Lansko leto so tako zaključili z dobrimi 326 tisočaki proračunskega primanjkljaja.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj