Na vsebino

Za Francija je dvigalo edina pot iz hiše

Dvigalo za invalidski voziček Franciju omogoča preprosto in varno premikanje po njegovem domu in okolici. Foto: RK Metlika
Dvigalo za invalidski voziček Franciju omogoča preprosto in varno premikanje po njegovem domu in okolici. Foto: RK Metlika

Družina je prostor veselja, sreče, odgovornosti in medsebojnega spoštovanja, ki pa jo bolezen lahko postavi na hudo preizkušnjo. Tudi družini Fir iz Bereče vasi pri Metliki je bolezen prekrižala mnoge načrte in pričakovanja. V Območnem združenju Rdečega križa (OZRK) Metlika so v tokratni dobrodelni akciji Stopimo skupaj, pomagali upokojeni materi in njenemu bolnemu sinu.

Franciju Firu so v mladosti odkrili mišično distrofijo tip 1, zaradi katere je z leti postal vse bolj gibalno oviran. V zadnjih letih je doživel tudi dva težka zloma desne noge, ki sta stanje še dodatno poslabšala. Posledično se sooča s precejšnjimi omejitvami in težavami pri premikanju po svojem domu, kar močno vpliva na njegovo samostojnost in kakovost življenja.

Invalidski voziček je zato postal nepogrešljiv pripomoček za njegovo mobilnost, saj se Franci srečuje s številnimi ovirami. Eno večjih ovir predstavljajo stopnice, ki mu praktično onemogočajo izhod iz hiše. »Nakup dvigala za invalidski voziček bi mi omogočil preprosto in varno premikanje po mojem domu in okolici. S pomočjo dvigala bi se lahko samostojno spustil na dvorišče oz. se dvignil nazaj v bivalne prostore. Poleg tega bi se izognil nepotrebnim tveganjem in poškodbam, ki bi se lahko zgodile pri premikanju po stopnicah ali ob premagovanju drugih ovir,« je Franci zapisal v prošnji za sofinanciranje nakupa dvigala za invalidski voziček, ki jo je naslovil na OZRK Metlika.

Tam so se odzvali in s pomočjo donatorjev pomagali v obliki enkratne finančne pomoči pri nakupu hišnega dvigala v višini 4.000 evrov. Dvigalo je na hiši družine v Bereči vasi že nameščeno, Franci pa je z njim tudi že naredil prve vožnje.

»Nakup dvigala za invalidski voziček bo omogočil preprosto in varno premikanje po njegovem domu in okolici. S pomočjo dvigala se bo lahko samostojno spustil na dvorišče oz. se dvignil nazaj v bivalne prostore,« so še sporočili iz OZRK Metlika, kjer se ob tem zahvaljujejo donatorjem za pomoč pri pomembni pridobitvi za družino Fir.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj