Na vsebino

Za lažno prijavo požara do treh let zapora

Foto: PGD Metlika
Foto: PGD Metlika

V nedeljo nekaj po 19. uri so na regijskem centru za obveščanje prejeli klic na pomoč, ker naj bi v Rosalnicah gorel objekt. Takoj so bili aktivirani gasilci prostovljnih gasilskih društev Metlika in Rosalnice, ki pa so na kraju ugotovili, da je nekdo lažno naznanil požar in ogrožanje.

Policisti so takoj pričeli s preiskavo in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja zloraba znamenj za pomoč in nevarnost. Kazenski zakonik določa, da kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let.

Če je bilo z dejanjem preprečeno ali ovirano delo pravosodnih ali drugih državnih organov in je bila s tem preprečena storitev uradnega dejanja ali povzročena večja premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom do petih let, so sporočili danes s Policijske uprave Novo mesto.

Vir: PU Novo mesto
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj