Na vsebino

Za projekte občanov bo na voljo 210.000 evrov

Semiški občinski svetniki so sprejeli nov pravilnik, ki bo pravna podlaga za izvedbo participativnega proračuna.
Semiški občinski svetniki so sprejeli nov pravilnik, ki bo pravna podlaga za izvedbo participativnega proračuna.

V občini Semič, ki je pred tremi leti prvič uvedla možnost sodelovanja občanov pri izbiri projektov t. i. participativnega proračuna, bodo zanj v letih 2024 do 2026 namenili skupno 210.000 evrov oziroma 70.000 evrov na leto. Na vsakem od skupaj devetih določenih občinskih območjih bodo občani lahko predlagali posamezen projekt v višini do 10.000 evrov. Namen participativnega proračuna namreč ni, da bi občani predlagali večje investicijske projekte temveč manjše naložbe, ki bi prispevali k izboljšanju kakovosti bivanja v njihovem okolju.

Občina Semič je participativni proračun, ki so ga poimenovali »Moj predlog za moj kraj«, prvič izvedla za leti 2021 in 2022. Skupno je bilo za obe leti namenjenih 150.000 evrov, za vsako leto po 75 tisočakov. Vrednost posameznega projekta je bila med 2.000 in 15.000 evrov. Odziv občanov je bil dober, saj je bilo oddanih 23 projektnih predlogov, od katerih jih je 16 izpolnjevalo pogoje za uvrstitev na glasovalno listo. Izglasovanih in nato tudi izvedenih je bilo 14 projektnih predlogov.

Participativni proračun je bil leta 2020 izveden na podlagi javnega poziva, kar pa ni primerna pravna podlaga. Semiški občinski svetniki so zato na včerajšnji seji sprejeli nov pravilnik, ki bo poleg zakona o lokalni samoupravi predstavljal pravno podlago za izvedbo participativnega proračuna.

Pravilnik opredeljuje način izvajanja participativnega proračuna, od zbiranja predlogov do proučitve skladnosti projektnih predlogov z razpisnimi pogoji, glasovanje, objavo rezultatov, umestitev v proračun ter samo izvedbo določenega projekta. Pravilnik določa še upravičence do podaje predlogov in upravičence do glasovanja ter naloge strokovne komisije.

Semiški svetniki so na včerajšnji zadnji seji pred poletnim premorom poleg tega obravnavali še poročilo o izvajanju dejavnosti Razvojnega centra Novo mesto kot regionalne razvojne agencije za občino Semič v lanskem letu in plan aktivnosti za letos. Seznanili so se še s stanjem varnosti na območju občine v lanskem letu, obravnavali poročilo o delu Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine ter sprejeli oceno izvajanja občinskega programa varnosti za leto 2022. Poleg ostalega so se seznanili tudi z Akcijskim načrtom destinacije Bela krajina za obdobje 2023 - 2026, v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj