Na vsebino

Skavtski tabor Pali južno

V nedeljo, 9. julija, se je v bližini vasi Čadraže v občini Šentjernej, začel skavtski tabor Pali južno. Gre za tabor starostne skupine izvidnikov in vodnic (11. do 15. leta starosti), na katerem se je zbralo preko 250 skavtov iz skavtskih lokalnih enot Črnomelj 1, Krško 1, Novo mesto 1, Novo mesto 2, Ribnica 1, Šentjernej 1 in Tržišče 1.

Tabor se je za voditelje prostovoljce, ki organizirajo in vodijo tabor, začel že v petek, 7. julija. Do nedelje so postavljali nekatere taborne zgradbe, pripravljali pripomočke in usklajevali še zadnje podrobnosti. Preko 200 udeležencev se je jim je na taboru pridružilo v nedeljo zjutraj.

Prvi dan tabora so se čete razdelile v podtabore in dobile nalogo, da v svojih podtaborih postavijo šotore, ogenj in vhodno zgradbo. Po uspešni postavitvi tabora je bila prva priložnost za kopanje v bližnji Krki. Sledila sta prvi zbor z dvigom zastave in sveta maša. Dan so zaključili z večerjo in zabavni večerom ob ognju.

V ponedeljek dopoldan so se skavti lahko udeležili različnih delavnic, kjer so se preizkusili v izdelovanju piščalk, kovanju in lončarstvu, obiskali pa so jih tudi vojaki in policisti. Popoldan je bil namenjen spoznavanju čet iz različnih lokalnih enot in med skavti so se že začele spletati nove prijateljske vezi.

Torek se je začel z jutranjim standardom, nato pa so skavti izdelovali katapulte, pripravljali kosilo v manjših skupinah in preizkusili v različnih izzivih.

Sredino jutro se je začelo nekoliko nenačrtovano, saj se je bližalo neurje, ki bi lahko poškodovalo šotore. Hitro urgiranje skavtov je preprečilo nastanek škode in dan se je lahko začel brez večjih zapletov. Po jutranjem zboru so se skavti podali na potep, kar pomeni, da so za 24 ur zapustili taborni prostor pri Čadržah in bodo do četrtkovega dopoldneva raziskovali širšo okolico.

Tekom tabora smo zbrali nekaj objav udeležencev:

Pri skavtih smo preverili kako dobro so pakirali svoje nahrbtnike?
Spalke imajo najbrž vsi, doma pa je ostala kakšna vodova zastavica. Erik (Črnomelj 1) nam je zaupal, da je pozabil zastavo ne svojega voda, ampak od voda Veveric. Hvala atiju, da je naredil veliko kilometrov in poskrbel, da bodo Veverice ponosno stale v kvadratu!

Najpogumnejši so v Krko skočili že prvi dan, preverili smo kakšna je temperatura vode?
Klara (Novo mesto 2) pravi, da je voda mrzla, a se je vseeno luštno kopat in komaj čaka, da še enkrat skoči v Krko! Šentjernejčani imajo sicer prednost domačega terena. Nejc in Nik (Šentjernej 1) pravita, da sta se že velikokrat kopala v Krki in sploh ni nevarno. Mame, lahko ste brez skrbi!

Tabor bo potekal do sobote, 15. julija, ko se bodo skavtom na zaključku pridružili tudi starši.

Vir: Skavti

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj