Na vsebino

Semič v starih cajtih (262)

Alojzija Lavrin - Lavrinka (1910 - 2008)

Za današnji prispevek ima največ zaslug naša zvesta spremljevalka Marjanca Grm, ki me je ob objavi prispevka ''Požar na cerkvi Sv. Trojice na Vinjem Vrhu'', v komentarju spomnila na skoraj pozabljeno legendarno ključarko cerkve na Vinjem Vrhu, Alojzijo Lavrin.

Slavo Simonič z Vinjega Vrha je z veseljem prispeval fotografijo in nekaj podatkov o Alojziji Lavrin.

Alojzija je bila rojena v trdni kmečki družini Lavrinovih na Vinjem Vrhu. Njen brat Anton Lavrin (1908 – 1965) je bi znan slovenski skladatelj in glasbeni pedagog, sestra Katarina pa je bila učiteljica.
Alojzija je izmed šestih otrok prevzela skrb za kmetijo. Poleg tega je z vsem srcem opravljala častno dolžnost mežnarice – ključarke znamenite cerkve Sv. Trojice na Vinjem Vrhu. Do pozne starosti je vsakodnevno zvonila, navijala uro in skrbela, da je bil glavni oltar v cerkvi vedno lepo okrašen. Z veseljem je radovednežem razkazala cerkev, če so si to zaželeli. Bila je tudi odlična pritrkovalka.
Iz knjige p. Janka Štamparja ''Kronika župnije Semič'' sem si iz podatkov o vinski cerkvi izposodil njegov opis Lavrinke , ki pravi takole: »Prava vaška znamenitost je tudi Lavrinova Lojzka, ki je pri devetdesetih prava mojstrica pritrkavanja. Ob dobrem posluhu edina uporablja ''dinamiko'' (bolj ali manj močno udarjanje)«.

Na spodnji fotografiji je Lavrinova Lojzka ob praznovanju devetdesetletnice, ko ji je prišel čestitat takratni župan Občine Semič Janko Bukovec, sovaščanka Jožica Simonič pa je poskrbela za topel sprejem gostov.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj