Na vsebino

Žabja interpelacija

Večina se vas i ne spomne več, da je tam na Ciglejnci, zdej stoji PCK štacuna i fse druge drangulije okuli, biu velik kal. To se pravi v mojem cajti, kdej sm iše na pašo sz kravah hodila, so tam kvakale žabe. Na sredi je rasu šaš, blo je okuli i grmačja i ke kako drvo. Malo višje je rasla gacija , gor na Galčjem vrhi, to je naspruti metliškega britofa, proti Gamajnam i Šušici so rasle stare jabke. Šušica ni zmerej tekla, samo kdej je biu jak nalif. Poleg velikega je biu še mali kaliček, naspruti Guštinove hiše. Njim so rekli po domače pr Vivodinčevih, pa ja ne znam ako so morbit kaki nihovi predniki bli iz Vivodine. Ne bi blo pa nč čudnega, sej v Metliko so se jako selili lodi iz fseh koncof, ondej kdej so odprli fabrike. Narod je p'ršu f službo od pofsod. Iz Žumberka, iz Hrvaške. I baš i o tem bi se dalo kej več napisat, ampak zdej ni o tem razgovor.

No, na Ciglenci, se je v tem kali reglalo i kvakalo, ne bom rekla številke, zakej ja jih nism nigdar štela i mislim, da ne niti noben Metličan. So pa te žabe živele jako l'po, reglale fsako nuč, dok jih niso začeli metliški fantički lovit. Bli so jako nesramni, več tam so jih razrezali. Šmrkafci, barabe nič koristi.

Ble so to male, pa večje žabice, pa krote i krastače. Se spomnete unih, ki je velika krota na hrbti nosila malo kroto. Kok so mene vučili, je bla debela ona, ki je nega nosila na hrbti, svojega partnera, bi se reklo. Pr' lodih bi blo verjetno glih tako, fsaj podobno, samo ženske moške prenašamo, ne pa nosimo. Posebno ondej kdej, pridejo damuh od nočnih gostinskih podvigof. (Zdej je policiska vura. Pa kumej so odprli terase- gajnke) O tem kdej drugič.

Pravijo, da mora žena ondej kdej mož pride slučajno nacejen damuh, vodo det v usta i tako dougo ne pogoltnit, dok mož ne zaspi. To je dobr recept. Samo se ga ženske ne držimo preveč, je jako težko goflo držat, kdej pride damuh, glih tako kok, da je nekdo lajt vina prvalou f zimer.

No malo sm se odmaknla od interpelacije, to vam je tako. Žabe v kali na Ciglenci so se zmenle i zavzele, da bo v nihovem kali red i, da se bo držalo po pravilniki, ki so ga ble že soglasno sprejele. Ene so se tega držale, kaj je blo v zakonih i drugih listinah zapisano a bome une bulj glasne so ga srale po čez i po dougem. Nobenega reda se niso držale. Namesto, da bi ble duma so na Pulferturni, oglabale župana, fse Ciglance. Zelena Regica se je zibala na veji od najvišje vrbe, krefčala je i najbulj jo je blo čut. Kvakala je povsod i ogovarjala, samega župana Kvaka. Tako se je razjadu, da so se mu una bela vuha tako napejnala ob strani, da ga je tajnica kumej prepričala, da naj pazi, sej vas bo kap, gospod župan. Vam rečem fsaka Žaba je fhtela jmet svojo stranko, zna se pred volitvami za v občinski zbor. I ču se je glas, da ni reda ni po drugih občinski kalih. Fteli so večje kale i buljo vodo vojnem, spet druge so se zavzemale, da bi blo dobro, da bi bla voda lahko malo topleja. Pametno bi blo šaš posekat, dela senco. Ene bi športno igrišče, druge, bi se vozile sz biciklom po bregih. Pa bi treba uredit okoliš kala, praf zapraf celo Ciglanco i širje. Župan Kvak ni znou kaj bi sz to drhaljo. Šou je najprej na posvet v črnomaljsko, pol pa iše v semiško Kvakarijo. Od kvakou je, pa bome je i prkvakou nazej. Nekej posebnega se ni navuču. Pofsud je glih je izdavu na nihovem najvišjem odbori. F Ciglanci je grmelo od fseh strani.

Ne bote verjeli, se pa zmerej najde kdu, ki je iše bulj pameten od že tako pametnih, da jim možgani v'n gledajo. Žabček Prtepenc, se je od neki prklatu sz svojo teorijo i predlagou, da se najprej izvede v kali interpelacija župana i celega občinskega odbora. Ne delajo praf i po zakonih i naših papirih. Pregledli so fso datoteko zakonof i Žabček skupej sz par svojih pristašef je ustanovu svojo stranko i nof odbor, i so šli proti župani Kvaki in negovim v srdit boj. Torej interpelacijo! Očitat jim fse od A do Ž i naprej i za nazej.

Na zboru se je kvakalo, reglalo, drlo, flakalo, kričalo,grmela je Ciglanca od harabuke.

Ne bote verjeli nč ni blo od tega zakej so Metlčani pršli sz strojih i zametali vel'ki i mali kal. Škoda, da se je tak zgodilo, bi se saj od žab - kej navučili.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj