Na vsebino

Zaključna prireditev ocenjevanja domačih žganj in sadnih sokov

Komisija pri delu
Komisija pri delu

Sadjarsko društvo Bele krajine je skupaj s partnerji uspešno izpeljalo že 20. mednarodno ocenjevanje domačih žganj, likerjev in sadnih sokov. Na zaključni prireditvi, kjer so podelili priznanja najboljšim, je potekalo tudi krajše predavanje, na katerem je direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan predstavil aktivnosti v parku, ocenjene sokove, žganja in likerje, pa je bilo možno tudi pokušati.

Kratek pregled ocenjevanja

Ocenjevanje domačih žganj, likerjev in sokov je potekalo 19. marca na Domačiji Raztresen v Rimu pri Adlešičih. Sedemčlanski ocenjevalni komisiji je predsedovala Milena Štolfa, člani komisije pa so bili še Klemen Saje, Janez Humljan, Branko Matkovič, Bore Raztresen, Martin Mavsar in Tatjana Kmetič Škof.

Ocenjeno je bilo 45 žganj, ki so v oceno prispeli iz Bele krajine, Goričkega, Dolenjske in Osrednje Slovenije.

Komisija je med žganji ocenila po sedem tropinovcev in slivovih žganj, pet hruševih žganj, tri drenova žganja, po dva brinjevca, gina, sadjevca, vinjaka in kutinova žganja, po eno žganje ameriške borovnice, breskovo žganje, marelično žganje, nešpljevo žganje, zeliščno žganje, calvados, whisky ter pet eko koruznih žganj z različnimi kombinacijami.

Ocenjeno je bilo 13 likerjev, ki so prispeli iz Bele krajine, Osrednje Slovenije in Goričkega.

Ocenjeni so bili štirje jegermaistri, dva borovničeva likerja ter po en liker iz kutin, kakijev, limon, jurke, aronij, zelišč in orehov.

Komisija je ocenjevala po 20-točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-1 točk), bistrost (0-1 točke), vonj (0-8 točk) in okus (0-10 točk).

Zlato priznanje (18-20 točk) je prejelo 16 žganj in trije likerji. Srebrno priznanje (16,50-17,99 točke) je prejelo 18 žganj in 10 likerjev, bronasto priznanje (15-16,49 točke) pa osem žganj in noben liker.

Najvišjo oceno 18,90 je prejel Janko Veselič za žganji tropinovec in slivovko.

Ocenjevanje je pokazalo, da se kvaliteta žganj in likerjev iz leta v leto zvišuje. Le trije vzorci niso prejeli priznanja.

Ocenjevanje sokov v letu 2024

Na ocenjevanje je prispelo 10 sadnih sokov: po tri bistri jabolčni sokovi in grozdni sokovi ter po en jagodni nektar, sok iz aronije, mešani sok višnje in jabolka ter drena in jabolka.

Sedemčlanska komisija je ocenjevala po 20-točkovnem sistemu. Ocenjevali so barvo (0-4 točk), bistrost (0-4 točke), vonj (0-4 točk) in okus (0-8 točk).

Zlato priznanje (18-20 točk) so prejeli štirje sokovi, prav toliko sokov je prejelo tudi srebrno priznanje (16,50-17,99 točke). Bronasto priznanje (15-16,49 točke) sta si prislužila dva sokova.

Najvišjo oceno 19,00 je prejel Štefan Gjergjek za sok iz višenj in jabolk.

Ocenjevanje je pokazalo, da so bili vsi sokovi brez napak in kvalitetno narejeni.

Tudi sicer je bila prireditev in druženje po njej, ko je bil mogoče poskusiti vsa nagrajena žganja, likerje in sokove slovesnejša kot sicer, saj dvajseta obletnica ni kar tako. Gostitelja Majda in Bore Raztresen sta se zelo
potrudila pričarati slavnostno vzdušje tudi s pogostitvijo z izdelki njune ekološke kmetije.

Priponke

Vir: Sadjarsko društvo Bele krajine

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj