Na vsebino

Že večkrat obsojeni Metličan priznal krivdo

Na celjskem sodišču se je po hitrem postopku končalo sojenje Metličanu Alojzu Jeniču, ki mu je obtožnica očitala povzročitev splošne nevarnosti. Že večkrat obsojeni Jenič je priznal, da je pred petimi leti s sojetniki podtaknil ogenj v zaporu.

Obtoženi je bil v preteklosti že večkrat v postopkih zaradi kaznivih dejanj, vezanih na premoženjske delikte. Med drugim je kazen prestajal v zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje. In prav v tem je Jenič s sojetniki zagrešil kaznivo dejanje, zaradi katerega je včeraj znova moral na celjsko sodišče, pišejo Slovenske novice.

Tožilstvo mu je v obtožnici očitalo, da je 29. januarja 2018 okoli 16. ure skupaj z drugimi ločeno obravnavanimi obtoženci povzročil požar v skupnih prostorih oziroma čajni kuhinji celjskega zapora. Požar so zanetili tako, da so v hladilnik v čajni kuhinji na zaprtem oddelku nanosili kose odeje in vzmetnice, jih prepojili z alkoholnim dezinfekcijskim sredstvom in nato zažgali. Ogenj se je po prostoru zelo hitro razširil. S tem so neposredno ogrozili življenje več zapornikov, še posebno dvanajstih, ki so kazen prestajali na zaprtem oddelku, pa tudi pravosodnih policistov in drugih zaposlenih. Ogenj je povzročil tudi za več kot 40.000 evrov materialne škode, je med drugim zapisano v obtožnici.

Jenič je po pisanju časnika s tožilstvom podpisal sporazum in se pogodil za sedemmesečno zaporno kazen, ki pa jo bo prestal z delom v splošno korist. Po pravnomočnosti sodbe ima za to tri leta časa, prav tako mu je bilo izrečeno triletno varstveno nadzorstvo. Sodišče je Jeniča tudi oprostilo plačila stroškov sojenja, saj ni zaposlen, prav tako je brezposelna njegova žena, s katero imata tri otroke. Preživljajo se s socialnimi transferji, živijo pa v hiši, ki je last njegovih staršev.

Jenič se trudi, da bi po prestanih kaznih živel običajno življenje. Sodnici je dejal, da si išče službo, vendar pa ga pestijo zdravstvene težave. Zaradi njih je na sodišču ves čas stal, saj je dejal, da lažje stoji kot sedi. Zdravniška komisija je sicer pred leti ugotovila, da njegove zdravstvene težave niso bile zadosten razlog, da bi mu prekinili prestajanje kazni, še navajajo Slovenske novice.

Vir: Slovenske novice

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj