Na vsebino

Apitehnični ukrepi v čebelarstvu

Čebelarsko društvo Semič je včeraj v avli Kulturnega centra Semič pripravilo predavanje specialista za tehnologijo čebelarjenja Vlada Auguština s Čebelarske zveze Slovenije na temo apitehničnih ukrepov v čebelarstvu. Poudarek je bil na tehnologiji čebelarjenja, poznavanju biologije čebel in apitehničnih ukrepih, ki jih čebelarji izvajajo skozi vse leto v boju proti varoji, zajedavski pršici, ki napada medonosne čebele. Predavatelj je opozoril tudi na podnebne spremembe, ki čebelarje silijo v prilagajanje in spreminjanje tehnologije čebelarjenja.

Varoje poškodujejo čebele, ker se prehranjujejo z njihovimi maščobnimi telesci. Od varoj poškodovane čebele so kratkožive, okužene z virusi in ne preživijo zime. Da preprečimo prehod varoj v zalego dolgoživih zimskih čebel, je potrebno med sezono izvajati apitehnične ukrepe in poletno zatiranje izvesti čim prej po zadnjem točenju.

Razvoj in širjenje varoj, ki so odporne na sintetične akaricide, predstavlja resen izziv za čebelarje, saj ti na prizadetih območjih težko nadzirajo in zatirajo te škodljivce, nekateri pa zaradi okužbe beležijo velike izgube. S širjenjem odpornosti varoj so čebelarji primorani uvajati nove metode nadziranja in zatiranja ter se tako prilagoditi novim okoliščinam. Ena od takšnih učinkovitih metod so apitehnični ukrepi, ki čebelarjem omogočajo nadziranje varoj brez uporabe sintetičnih akaricidov. Zaradi tega so ukrepi uporabni zlasti v času aktivne sezone, ko čebele v panje nosijo medičino in zato uporaba teh kemičnih snovi ne bi bila primerna.

Vir: https://augustin.si/apitehnicni-ukrepi/

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj