Na vsebino

Ljubezen do petja jih druži že 20 let

V Kulturnem domu Metlika je v soboto potekal koncert ob 20-letnici ustanovitve Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev (DU) Metlika. Zbrane je nagovorila metliška županja Martina Legan Janžekovič, prireditve pa so so udeležili še metliška podžupanja Anica Kopinič, predsednik Društva upokojencev Metlika Jože Mozetič, predsednica Pokrajinske zveze Društva upokojencev (PZDU) Dolenjske in Bele krajine Cirila Surina, predsednik komisije za kulturo pri PZDU Drago Zagorc in član upravnega odbora PZDU Novo mesto Štefan Misja, ki je tudi predsednik Društva upokojencev Črnomelj.

Predsednica Ženskega pevskega zbora DU Metlika Vladimira Škof, je v imenu zbora ob tej priložnosti prejela malo plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije, ki ji jo je v imenu Zveze društev upokojencev Slovenije izročila predsednica Pokrajinske zveze Društva upokojencev Dolenjske in Bele krajine Cirila Surina.

»Kdor poje rad, ostaja mlad,« pravijo pevke pevskega zbora DU Metlika, ki so začele prepevati leta 2003 in letos praznujejo 20. obletnico delovanja. Sprva so se začele srečevati bolj zaradi prijetnega druženja, a so kmalu spoznale, da jim pesem pomeni veliko več kot to in zaživel je pevski zbor z rednimi vajami, ki jih je prvih deset let kot prostovoljka vodila Lidija Saje, sicer upokojena učiteljica. Sedaj pa že polnih deset let pojejo pod vodstvom zborovodkinje, prof. glasbe Irine Kolar. V vseh teh letih se število pevk zaradi različnih okoliščin spreminja. Trenutno jih je v zboru 14.

Še vedno jih druži ljubezen do petja, s katerim si popestrijo jesen življenja, bogatijo delovanje društva upokojencev in s svojimi nastopi prispevajo h kulturnemu življenju, pa tudi k promociji občine Metlika. Z veseljem obogatijo različne dogodke v domači občini, drugod po Sloveniji in tudi v sosednji Hrvaški. Redno se udeležujejo pevskih revij v organizaciji PZDU Dolenjske in Bele krajine, različnih srečanj in taborov PZ, nastopajo na različnih prireditvah, zborih članov in praznovanjih pomembnih dogodkov. V Gorišnici in v Cankarjevem domu so nastopile na srečanju upokojenskih PZ Slovenije, kjer so predstavljale PZDU Dolenjske in Bele krajine, večkrat na Večeru pesmi in plesa in redno na Fe3ŽO ter dnevih medgeneracijskega sožitja in tudi na bazarju Mednarodne organizacije žensk SILA na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. S svojim programom polepšajo marsikatero urico stanovalcem v domovih starejših občanov – večkrat v Črnomlju in v Metliki, pa tudi v Slovenskih Konjicah.

K sodelovanju rade vabijo mlade pevce, glasbenike ali plesalce, ki popestrijo programe in skupaj razvijajo medgeneracijsko sodelovanje, sobivanje ter prijazne medsebojne odnose. Za svoje delo je zbor prejel številne pisne zahvale, priznanja, med drugim tudi diplomo za sodelovanje na mednarodnem festivalu ruskih romanc v Škofji Loki, priznanje PZDU Dolenjske in Bele krajine, priznanje ZB za vrednote NOB Metlika, srebrno plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije in Ganglovo priznanje Občine Metlika.

Na prireditvi, ki jo je povezovala Katja Pinter Željko, so poleg Ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Metlika nastopili še: Stanko Matekovič iz Društva upokojencev Metlika, Pevski zbor Društva invalidov Matije Tomca Metlika, Folklorna skupina Osnovne šole Metlika, dijakinja Srednje šole Črnomelj Tina Pezdirec, Društvo Citroprekelj, Mešani pevski zbor Društva upokojencev Mirna ter mladi glasbeniki, vnuki pevk ŽPZ DU Metlika, Leonard Štampar Mežnaršič na saksofonu, Ela Marija Kraševec na citrah ter Eva in Vita Vukšinič - citre in violina.

Vir: Občina Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
65
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj