Na vsebino

Živite morda v hiši brez fasade? Poglejte kaj vas čaka…

Inšpektoratu za okolje je Ministrstvo za okolje in prostor izdalo obvezno navodilo za izvajanje inšpekcijskega nadzora v zvezi z začetkom uporabe enostanovanjskih stavb po 1.6.2018 brez pridobljenega uporabnega dovoljenja in fasadne izolacije.

Inšpektorje so na ministrstvu pozvali k izvajanju 33. člena zakona o inšpekcijskem nadzoru.

Pri tem so sicer poudarili, da morajo inšpektorji slediti načelu sorazmernosti. Gradbena inšpekcija bo v primeru odkrite nepravilnosti najprej izdala ustno opozorilo.

Opozorili vas bodo na nepravilnosti in njihove posledice, določili pa bodo tudi primeren in ustrezen rok za njihovo odpravo.

Z ministrstva so sporočili:

”Priporočen bo rok za odpravo nepravilnosti v trajanju enega leta, v primeru obstoja izjemnih socialnih okoliščin, ki kažejo na to, da v tem času lastnik izvedbe fasade ne bo mogel zaključiti, pa je priporočen še daljši rok.”

Če nepravilnosti ne boste odpravili v določenem roku, vam bo inšpektor izdal ukrep prepovedi uporabe stavbe.

Ministrstvo še opozarja, da je pridobitev uporabnega dovoljenja velikega pomena, saj se s tem dokumentom uporabniku zagotovi, da je objekt varen in ne predstavlja tveganja za zdravje in življenje njegovih uporabnikov in okolice.

Objekt brez fasadne izolacije pa, po mnenju ministrstva, predstavlja tveganje za pojav vlage v objektu. Vprašljiva je tudi zvočna zaščita objekta, varčevanje z energijo ni zagotovljena, pojavi pa se lahko tudi tveganje za nosilno konstrukcijo, predvsem zaradi vdora vlage in vode.

Vir: Viralko
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj