Na vsebino

Zlato za Belokranjca Vida Kavčiča

Včeraj se je zaključila 29. mednarodna konferenca mladih znanstvenikov ICYS - naravoslovno področje. Na njej že peto leto zapored tekmuje tudi slovenska ekipa. Prof. Vesna Fabjan (Zavod Videja), ki je tekmovanje tudi uveljavila v Sloveniji, skrbi za koordinacijo tekmovanja in pripravlja člane slovenske ekipe na govorni nastop na podlagi predhodnega državnega tekmovanja mladih raziskovalcev, ki ga vsako leto izvede ZOTKS.

Slovenska ekipa, ki jo je sestavljalo šest dijakov iz različnih slovenskih srednjih šol, je na lCYS 2022 zagovarjala pet nalog, dve iz ekologije, po eno pa iz področja matematike, fizike in informatike. Prejeli so dve zlati (obe iz področja ekologije) in dve bronasti priznanji (eno iz področja fizike in drugo iz področja informatike).

Med dobitniki zlatega priznanja je tudi Belokranjec Vid Kavčič, ki je svojo raziskovalno nalogo začel pisati kot srednješolec črnomaljske gimnazije, nadaljeval pa kot dijak Gimnazije Bežigrad. Njegova naloga sodi v sklop raziskav Mladih raziskovalcev povezanih s črnim močerilom, usmeril pa se je v proučevanje kvalitete izvirske vode.

Vir: Zavod Videja

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj