Na vsebino

Novo združenje županj in županov tudi z belokranjsko udeležbo

Po dveh letih napovedi in dogovarjanj so pred dnevi na Dolu pri Hrastniku župani ustanovili Združenje neodvisnih županj in županov. Združenju se je pridružilo več kot 30 županj in županov.

Novoustanovljeni organizaciji se je pridružil tudi župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki pravi, da je združenje nastalo z jasnim namenom povezovanja in sodelovanja neodvisnih županj in županov, ki delujejo v okviru lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji. "Dovolj zgovoren je že podatek, da neodvisni župani oziroma županje vodijo kar 137 občin od skupno 212-ih. Ambicija združenja je okrepiti glas neodvisnih županov v lokalni politiki ter prispevati k raznolikosti in bogastvu perspektiv v procesu odločanja na državni ravni. Združenje ni še eno izmed občinskih združenj, pač pa je samostojna entiteta, posvečena specifičnim izzivom in priložnostim županj in županov s ciljem, da bi nekoč v prihodnje imeli močno reprezentativno združenje občin," je povedal Kavšek, ki kot enega izmed prednostnih ciljev združenja izpostavlja povezovanje oziroma poenotenje okrog vprašanj, ki jih obstoječa združenja (Združenje mestnih občin, Združenje občin Slovenije in Skupnost občin Slovenije), ne naslavljajo vselej. Eden izmed izzivov, ki jih politika večkrat spregleda, pa je tudi ureditev položaja župana.

"To ni četrto združenje občin, ampak prvo združenje županj in županov," pa je za STA poudaril prvi predsednik Združenja neodvisnih županj in županov, župan Občine Hrastnik Marko Funkl. Župani namreč doslej niso imeli tovrstnega združenja, so pa občine, ki jih vodijo, članice katere od že obstoječih treh občinskih združenj.

Dejal je, da so Združenje neodvisnih županj in županov ustanovili župani, ki ne delujejo v političnih strankah in so tako tudi šli na volitve. "Združenje je v prvi vrsti namenjeno povezovanju, iskanju sinergij in tudi naslavljanju določenih problematik, ki jih naša združenja ne naslovijo. Ena teh je, da bi položaj županov in občin moral biti boljši. Ker v resnici velikokrat nismo za mizo, ko se sprejemajo pomembne odločitve tudi za naše občine," je dejal Funkl.

Med drugim je izpostavil usklajevanje plač z inflacijo za zaposlene na občinah, ki ga pozdravljajo, a po drugi strani to po njegovih besedah pomeni, da bo v nekaterih občinah že ena tretjina zaposlenih konec meseca imela višjo plačo kot župani.

Združenja občin se po njegovih besedah borijo predvsem za to, da občine prosperirajo. "Mi pa moramo vendarle skrbeti za to, da bo sploh še kdo kdaj kandidiral za župana in da vendarle nismo nekje na robu sistema," je še izpostavil župan občine Hrastnik.

Vodstvo združenja ima mandat, da začne pogovore s klubi županov pri strankah. "Naša želja je, da skupaj uskladimo predlog z vsemi strankami, da se usklajevanje plač z inflacijo upošteva tudi za funkcionarje. In da se pogovarjamo, da se napredovanja oz. nov plačni sistem uvede hkrati za javne uslužbence in funkcionarje. Nobene protekcije ne želimo, samo sistem naj bo naravnan na način, da se vsem naenkrat dvignejo plače tako, kot je treba," je še dejal župan Hrastnika.

Predstavniki združenja načrtujejo, da se bodo srečevali na tri mesece, naslednje srečanje bo predvidoma konec marca v Mariboru.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj