Na vsebino

Aljoša Matko: Stričeva kritika mi včasih pomeni največ

Pogovor z napadalcem Maribora in mlade slovenske reprezentance na MMC-ju RTV Slovenija.

Hitronogi Aljoša Matko se je v zadnjih dveh sezonah razvil v enega izmed najvznemirljivejših nogometašev v slovenski prvi ligi. V tednu, ko bo dopolnil 21 let, ga čaka velik izziv – evropsko prvenstvo na domačih tleh. Kaj od njega pričakuje Črnomaljec?

Po uspešnem kaljenju v pretekli sezoni pri Bravu se je Matko v tej sezoni vrnil v Maribor, katerega član je od poletja 2015. Tudi v Ljudskem vrtu še naprej opozarja nase. Prejšnji mesec je prejel nagrado vijol'čni bojevnik, ki jo nogometašem Maribora podeljujejo navijači, nato je prvič zadel še na derbiju proti Olimpiji.

Najbrž bo tudi pomemben člen reprezentance Mileta Aćimovića, ki jo danes ob 18.00 čaka uvodno srečanje EP-ja U-21 proti branilcem naslova Špancem. Prenos dvoboja boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju, studijski del se bo začel ob 17.30. Še prej pa ste vabljeni k branju MMC-jevega intervjuja.

Aljoša, pred vami je spektakularen začetek evropskega prvenstva, v katerem boste pomerili moči z enim izmed glavnih favoritov turnirja. Kako se lotiti Špancev?
Španci nimajo radi, da je tekmec proti njim agresiven, da jih malo "nagaziš". Pri njih ni nabijanja, igrajo po tleh, čez sredino. Če bomo stali skupaj, zgostili sredino in vzeli žogo, bomo lahko zelo nevarni v protinapadih.

Ste se med pripravami na tekmo veliko posvečali tekmecem?
Bolj je bil poudarek na naši igri, seveda pa smo si pogledali tudi njihove tekme, da vsak posameznik ve, kaj ga pričakuje na njegovem položaju, kakšen igralec, kakšne so njegove sposobnosti in slabosti. To lahko na tekmi potem izkoristiš. Imamo strokovni štab, ki nam omogoča vse, da nam je čim lažje. Trenerji vedo, koliko informacij je dovolj.

Novembra, ko vas je prvič vodil novi selektor Mile Aćimović, ste uspešno odigrali prijateljski tekmi proti Nemčiji in Rusiji, obakrat ste remizirali.
Ti dve tekmi sta nam dali dodatno samozavest. Spoznali smo, da se da. Mislim, da smo v pravem času odigrali dve dobri tekmi in šli z dobro energijo na evropsko prvenstvo. Če bomo pravi kot ekipa, je vse mogoče. Smo samozavestni, vsi komaj čakamo, da pokažemo, kaj zmoremo.

Obakrat ste bili v začetni postavi. Bo tako tudi na evropskem prvenstvu?
Vsak fant, ki je tu, si seveda želi začeti tekmo. V vsakem primeru bom dal svoj maksimum in pomagal ekipi, kakor koli se bo trener odločil. Tudi če ne bom igral, ne bom zaradi tega slabo vplival na ekipo, ampak jo bom spodbujal. Če bo vsak prispeval svojo energijo, bo vse lažje.

Igrate raje v konici napada ali na krilu?
Hitro se prilagodim, se pa rad gibljem čim bližje vratom oziroma čim več v kazenskem prostoru.

V reprezentanci do 21 let ste sicer debitirali septembra v Lignanu proti Italiji in že na prvi tekmi dosegli zadetek ob porazu z 2:1.
Že na prvi tekmi mi je dobro steklo, takoj je bilo lažje, bil sem bolj sproščen. Sicer pa se nimam težav vklopiti v ekipo, to mi ne predstavlja nobenih težav. Večinoma se fantje že dolgo poznamo.

Član mladinskih reprezentanc ste že od leta 2015, skupaj ste odigrali 47 srečanj v dresu Slovenije.
Mlade reprezentance so dobra izkušnja za vsakega igralca. Ko igraš v kadetski ali mladinski ligi, šele na teh reprezentančnih srečanjih vidiš, kje in kaj si, koliko še moraš delati.

Katero reprezentančno tekmo imate v najlepšem spominu?
Izbral bi zadnjo tekmo v kvalifikacijah za EP v reprezentanci do 19 let proti Walesu pred dvema letoma, ko sem dosegel dva zadetka (3:0). Precej reprezentančnih akcij se je sicer končalo malo nesrečno. Trikrat sem bil blizu tega, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo, trikrat mi ni uspelo. Dvakrat v mojem letniku, enkrat pa z eno leto starejšimi.

S katerimi soigralci, ki vam bodo delali družbo na evropskem prvenstvu, ste v dozdajšnji karieri preživeli največ časa?
Od samega začetka sva ves čas skupaj z Žanom Kolmaničem. Igrala sva v istem klubu, večino časa sva bila tudi cimra. Zdaj je zaradi koronačasa sicer vsak sam v sobi.

Kolmanič bo po prvenstvu odšel v Austin v ZDA, kjer bo kariero nadaljeval v Ligi MLS. Najbrž je tudi vaš cilj, da bi nekoč igrali v tujini.
Rad bi postopoma napredoval, tako kot sem v Bravu in zdaj v Mariboru. Upam, da bo tako tudi naprej. Bomo videli. Če bo prišla kakšna ponudba, s katero bova zadovoljna tako jaz kot klub, zakaj pa ne. Takšno ponudbo po navadi sprejmeš, saj nikoli ne veš, kdaj se ti ponudi nova priložnost.

Nekoč ste izjavili, da bi se najraje preizkusili v nemški ali italijanski ligi.
Zdi se mi, da bi mi najbolj ležali, glede na moj slog igre.

Več lahko preberete TUKAJ.

Obenem vas povabimo še k navijanju za reprezentanci.

Ob 18. uri se bo reprezentanca U21 z Aljošo v konici napada v Mariboru pomerila s Španijo, ob 20.45 pa bosta barve Slovenije v Ljubljani zastopala Jure Balkovec in Jasmin Kurtić v tekmi proti svetovnim podprvakom - Hrvaški.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj