Na vsebino

Boris Pupič pred novo ekstremno preizkušnjo

Po tem ko je lani že tretjič uspešno zaključil eno najzahtevnejših kolesarskih preizkušenj na svetu, dirko Trans Am v ZDA, se je Boris Pupič lotil novega podviga. 57-letni Črnomaljec se je namreč odpravil v oddaljeno Avstralijo, kjer bo skušal prevoziti 5500 kilometrov dolgo pot od Indijskega do Tihega oceana, od Pertha na zahodu dežele "tam spodaj" do Sydneyja na vzhodu.

Gre za kolesarsko avanturo Indian Pacific Wheel Ride (IPWR), ki je ena najtežjih preizkušenj na svetu, na kateri tekmovalci ob sebi nimajo spremljevalne ekipe, zato se morajo znajti sami, na poti pa jih lahko čakajo ekstremne razmere, veter, vročina podnevi (temperature se povzpnejo tudi nad 40 stopinj Celzija), mraz ponoči, obstaja tudi nevarnost pika strupenih kač in insektov. Dirka poteka po prometnih cestah, poleg tega je treba premagovati tudi do 1600 metrov visoke prelaze.

Za kako nevarno preizkušnjo gre, pove podatek, da se je leta 2017 na tej poti smrtno ponesrečil ultramaratonec Mike Hall in ker sodni postopki še niso bili zaključeni, so organizatorji tekmo odpovedali. To je bil tudi razlog, da so jo leto pozneje iz dirke (race) spremenili v ride (vožnjo). Z ukinitvijo dirke in uvedbo "rida" so organizatorji tako odgovornost prestavili izključno na ramena udeležencev preizkušnje. Ker ne gre za uradno dirko, je edino pravilo, ki naj bi ga kolesarji upoštevali, zagotavljanje varnosti, sicer imajo proste roke.

Po podatkih spletne aplikacije, ki spremlja kolesarje na poti od zahodne do vzhodne obale Avstralije, se letošnje preizkušnje udeležuje 37 kolesarjev, Boris Pupič pa je edini Slovenec. Na pot se bo podal v petek po našem času in če bo šlo vse po sreči, se bo njegova pustolovščina končala blizu Operne hiše v Sydneyu, kjer velja nepisano pravilo, da kolesarji po uspešno premagani razdalji, kolo pomočijo v Pacifik in s tem simbolično končajo pustolovščino. Držimo pesti!

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj