Na vsebino

Dobrodelno okrog Slovenije

DOS je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko (praviloma) s cestnimi kolesi prekolesarimo traso okrog celotne Slovenije v razdalji 1.225 km.

DOS je kolesarska vožnja Dami Zupi-ja ter Alojz Poglavc-a. Tako kot se na vsaki “rundi” lahko pridružite drugim kolesarjem, se lahko tudi na DOS-u Poglavcu ter Zupiju. Vozite na lastno odgovornost in spoštujte cestno prometne predpise.

V letu 2020 je bil projekt uspešno izpeljan prvič. Tekom celotne trase, katero organizatorja odpeljeta v celoti, se lahko ostali kolesarji kjerkoli, kadarkoli in za kakršnokoli razdaljo pridružijo karavani in odpeljejo v njuni družbi del trase po izboru. V letu 2020 je bilo tako več kot 150 kolesarjev, ki so prvič prevozili 100, pa vse do 500 km.

V letu 2021 geografsko prejemnika zbranih sredstev nismo omejili krajevno, temveč vseslovensko, kakršen tudi naš projekt je.

Letos zbiramo sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin, glavni koordinator projekta je Slovenska karitas. Uradni slogan projekta se glasi: “Pot za srečo otrok”.

Trasa vožnje v 2021 ostaja enaka, prav tako koncept projekta, edina sprememba je ta, da se kolesarska vožnja ne bo več odvijala nepretrgoma – torej ne tudi ponoči, temveč samo tekom dneva, v 5. zaporednih etapah. Tako bo vožnja privabila še več kolesarjev, ki bi se sicer udeležili vožnje, a jim nočna vožnja dela preglavice in rajši vozijo podnevi.

Vseh 1.225 km trase DOS-a smo razdelili v 5 etap in sicer:

1. etapa: Novo mesto – Portorož (0 km – 277 km)
2. etapa : Portorož – Soča (277 km – 580 km)
3. etapa: Soča – Prevalje (580 km – 810 km)
4. etapa Prevalje – Dobrovnik (810 km – 1.000 km)
5. etapa: Dobrovnik – Novo mesto (1.000 km – 1.225 km)

Odvozite lahko:
– celotno traso DOS-a, vseh 5 etap in si tako prislužite naziv “DOS Finisher”,
– posamezno etapo,
– zgolj del posamezne etape ali
– virtualno preko ZOOM povezave.

Kjerkoli na celotni trasi se lahko pridružite Zupiju ter Poglavcu in vozite z njima. Organizirano bo GPS sledenje, tako da boste lahko v vsakem trenutku videli, kje se kolesarja nahajata na zadani ruti.

Celotna vožnja – vseh 5 etap bo tudi televizijsko pokrita in bo potekala v živo z “LIVE” prenosom vseh 5 dni.

Tekom vožnje bomo zbirali sredstva za otroke pod okriljem Karitas in sicer tako da:
– vsi kolesarji na poti prispevajo minimalno 10 eur,
– SMS za vse ki bodo gledali projekt preko live prenosa ZAkolo5 na 1919,
– večje donacije na TRR Karitas:

Slovenska karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: 00 905

Namen: ZA KOLO

PLAČAJTE S POMOČJO QR KODE:

Okrog 10. ure so se kolesarji ustavili tudi pred črnomaljskim gradom.

Vir: DOS
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj