Na vsebino

Dominik na vrhu visokega dimnika v Trbovljah

O vzponu Dominika Starašiniča na trbovelsjki dimnik smo že poročali pred časom. Za vse tiste, ki Dominika še ne poznate naj povemo, da izvaja kaskaderske akrobacije od raznoraznih salt do nevarnih skokov iz visokih zgradb, široki paleti pa je dodal še skoke skozi ozke line. Že kakšnih sedem let je "freerunner", to je športnik, ki premaguje ovire pri teku z elegantnostjo. Tokrat se je, po "vaji" na dimniku črnomalsjke kurilnice, lotil še najvišjega dimnika v Evropi.

Naj povemo, še nekaj besed o dimniku:

Trboveljski dimnik je 360 metrov visok dimnik Termoelektrarne Trbovlje, je najvišja zgradba v Sloveniji in najvišji dimnik v Evropi. Po zgraditvi, ko je leta 1976 nadomestil prejšnji, le 80 m visok dimnik, se je onesnaženost zraka z žveplovim dioksidom razporedila bolj enakomerno po Sloveniji; v Zasavskih dolinah se je zmanjšala, povečala pa se je v višje ležeči vasi Dobovec in v Savinjski dolini.

Dimnik je projektiralo nemško podjetje Karrena iz Düsseldorfa, pri gradnji pa so sodelovali tudi slovenski in bosanski gradbeni strokovnjaki in posebej usposobljeni delavci. Zasnovan je tako, da bi prenesel potres do 10. stopnje po Mercallijevi lestvici, ob močnem vetru niha do skoraj enega metra.

Graditi so ga začeli septembra 1974, ko so v živo skalo vgradili 62 železobetonskih pilotov v obliki valjev s premerom 1,7 m in dolžino 13 m. Dimnik ima ob vznožju premer 27,5 m, premer vrha betonskega plašča pa meri 7,7 m, nad čemer je dozidana še šamotna tuljava. Svetli premer notranjosti dimniške (šamotne) tuljave od vrha do tal, znaša 5 metrov. Dimnik so namenu predali 1. junija 1976, ocena stroškov pa je takrat znesla več kot 100 milijonov jugoslovanskih dinarjev, kar bi ob upoštevanju inflacije danes znašalo okoli 20 milijonov evrov.

Video si lahko ogledate: TUKAJ

Vir: YouTube, Wikipedia

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj