Na vsebino

Lara Franko na balkanskem prvenstvu v dresurnem jahanju v Romuniji (foto in video)

Od 15. do 18. septembra je v mestecu Baicoi, 80 km od Bukarešte potekalo balkansko prvenstvo v dresurnem jahanju v organizaciji Romunske konjeniške zveze. Odzvalo se je šest konjeniških zvez: turška, grška, bolgarska, hrvaška, slovenska in seveda domača, romunska.

Samo tekmovanje je potekalo v prekrasnem konjeniškem centru tovarne Phoenixy, ki je dejansko proizvajalec smokijev, kosmičev in podobnih prehrambenih artiklov. Lastnik tovarne je od zaslužka podjetja, za novo športno ljubezen svoje hčerke, bivše košarkarice ter v dobrobit romunskih jahačev, popolnoma rekonstruiral stari hlev in dogradil veliko dvorano s spremljajočimi elementi in zunanjo manežo, kateri bo v prihodnosti pridružil še dve. Vse skupaj izgleda fantastično, zelo lepo in kvalitetno izvedeno. Po domače - nobl.

Tako je izgledalo tudi samo tekmovanje. O napornem ampak lepem potovanju, ki je tako za konje, kot spremljevalce in tekmovalce trajalo dva dni v eno smer mogoče kdaj drugič. Dan pred tekmovanjem so bili vsi konji podvrženi vizualni veterinarski kontroli. To poteka tako, da jahač konja sprehaja in teče z njim pred petčlansko komisijo, ki pozorno opazuje morebitne napake pri gibanju, na vsako anomalijo reagira ter konja izloči ali predpiše ponovni pregled. Včasih zna biti zelo kruto in rigorozno. Sam pregled vodi tudi uradni napovedovalec tekmovanja. Za to tekmovanje je bil angažiran stalni spremljevalec oziroma voditelj tovrstnih prireditev iz Velike Britanije. Veterinarji in sodniki so bili iz več držav: Velika Britanija, Švedska, Nemčija, Romunija, Turčija… Tekmovanje oziroma nastope ocenjujejo, odvisno od kategorije, dva, tri ali štirje sodniki.

Pred vsako tekmo je bilo potrebno konja detajlno oprati, urediti grivo, kopita, ga osedlati ter primerno ogreti, da bo v optimalni formi. Jahač mora biti urejen, oblečen in obut po definiranih pravilih. Včasih zaradi tega in strogega gostega razporeda tekem in ostalih aktivnosti ni bilo časa niti za zajtrk, kaj šele kosilo.

Vsi konji naših tekmovalcev so bili sprejeti na prvem veterinarskem pregledu in so se lahko udeležili tekmovanja. Pred nedeljsko tekmo so namreč vsi kvalificirani morali prestati še en pregled. Po defileju in svečani otvoritvi so bili izpolnjeni vsi pogoji za začetek tekmovanja.

Največja konkurenca (17 tekmovalcev) je bila v otroški konkurenci, kjer je nastopila tudi Lara Franko s svojo 686 Contesso. Slovenija je imela še dve tekmovalki v juniorski konkurenci ter enega tekmovalca in dve tekmovalki v seniorski konkurenci. Vsi so nastopili v skladu s svojimi možnostmi in kvaliteto konj ter dosegli zelo dobre rezultate.

Najvišjo uvrstitev so zabeležili seniorji kot ekipa drugi dan tekmovanja, ko so zasedli drugo mesto. Lara je bila v svoji konkurenci tretji dan deveta od skupno 17 jahačev, ki so začeli tekmovanje v otroški konkurenci. Odličen uspeh in veliko zadovoljstvo glede na konkurenco, ki se ne da primerjati z državnim nivojem. Da ne govotimo o lepi izkušnji daleč od doma, ponosu, da si sploh povabljen na takšen dogodek, da tam pokažeš svoje veščine, zastopaš svojo državo, svoje mesto, družino in trenerje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj