Na vsebino

Mednarodni šahovski turnir paraplegikov v Semiču

Zveza paraplegikov Slovenije je pod pokroviteljstvom Občine Semič včeraj v Kulturnem centru Semič gostila 12. mednarodno tekmovanje v šahu. Tradicionalnega turnirja paraplegikov so se poleg treh slovenskih ekip, udeležile tudi tri ekipe iz Bosne in Hercegovine.

Na zaključni prireditvi je prisotne nagovorila županja Polona Kambič, ki je skupaj z direktorico Kulturnega centra Semič Ireno Plut najboljšim šahistom tudi podelila medalje in pokale.

Vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner je ob tem izpostavil dobro sodelovanje s semiško občino in tamkajšnjim kulturnim centrom na področju športa in rekreacije. Letos mineva 40 let odkar je družina Derganc v Semiču podarila svojo domačijo paraplegikom. V domu paraplegikov se izvajajo posebni socialni programi, namenjen pa je tudi zunanjim obiskovalcem. S pomočjo TIC Semič in ostalih turističnih deležnikov želijo svoje kapacitete ponuditi tudi širši javnosti.

Končni vrstni red:

1. SP Republika Srbska
2. SP BiH
3. Zveza paraplegikov Slovenije 1
4. Zveza paraplegikov Slovenije 3
5. SP Brčko
6. Zveza paraplegikov Slovenije 2

Druženje in šport

„Tekmovanje je potekalo v prijetnem ambientu Kulturnega centra Semič, sodelovalo je šest ekip. V prihodnje si želimo še širše mednarodne konkurence. Sicer pa je tekmovanje sovpadlo tudi s 16. aprilom, dnevom slovenskih paraplegikov,“ je bil z izvedbo tekmovanja zadovoljen Gregor Gračner, vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije. „Z ekipo smo zasedli 4. mesto, sam pa sem dobil tri partije od petih. A rezultat ni najpomembnejši, bolj šteje to, da smo odigrali, se pogovorili in podružili,“ pa je v imenu šahistk in šahistov povedal domačin Dominik Lozar.

40 let

Zveza paraplegikov Slovenije že vrsto let dobro sodeluje z Občino Semič. Letos mineva 40 let, odkar jim je znana zdravniška družina Derganc leta 1983 prav v Semiču podarila svojo domačijo. V tem domu sedaj izvajajo posebne socialne programe, dom pa je namenjen tudi zunanjim obiskovalcem. Prav s pomočjo TIC Semič in ostalih turističnih deležnikov želijo svoje kapacitete ponuditi tudi širši javnosti.

„Paraplegiki so del Semiča. Mi skupaj bivamo, ustvarjamo, sodelujemo na različnih prireditvah. Smo eno. Veseli smo, ker so paraplegiki tu našli svoj prostor, da si oddahnejo in naberejo novih moči. Že 40 let sobivamo skupaj. Želim si, da bi še naprej tako dobro sodelovali. Skupaj smo v sklopu evropskega projekta uredili učni vrt, ki ga zdaj nadgrajujemo z zeliščnim vrtom,“ je ob tej priliki povedal Polona Kambič, županja Občine Semič.

Sekcija parakolesarjev bo povezala Belo krajino

„Županja občine Semič Polona Kambič je izpostavila dobro in zgledno sodelovanje z Zvezo paraplegikov Slovenije,“ je še dodal Gregor Gračner, ki je ob tem spomnil na skorajšnji jesenski dogodek.

Sekcija ročnih kolesarjev bo 16. septembra na kolesih povezala tri belokranjske občine: Črnomelj, Metliko in Semič. V ekipi ročnih kolesarjev bo tudi paralimpijec Anej Doplihar. Na tem mestu hvala za pozornost, ki ste jo že in jo še boste namenili naši organizaciji.

Zvočni zapis

  • - Izjava Gregor Gračner

  • - Izjava Dominik Lozar

  • - Izjava Polona Kambič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj