Na vsebino

Uspešno zaključen tečaj navajanja na vodo

Strokovnjaki pravijo, da če je v gibalnem smislu hoja osnovni način gibanja na kopnem, potem je plavanje osnovni način gibanja v vodi. Plavanje je ena izmed osnovnih športno-rekreativnih zvrsti in v Otroškem vrtcu Metlika že vrsto let omogačamo najstarejšim otrokom možnost prilagajanja na vodo v bazenu na Osnovni šoli Grm. Sproščeno gibanje v vodi in usvajanje osnovnih elementov plavanja je tudi eden izmed ciljev iz področja gibanja, ki so zapisani v Kurikulu za vrtce (1999).

Danes smo zaključili tečaj navajanja na vodo in vaditeljice iz našega vrtca – Mateja, Gordana in Tina so bile zadovoljne z doseženimi rezultati otrok. Privajanje na vodo je potekalo preko igre ob resnem nadzoru.

Pravila je bilo potrebno dosledno upoštevati. Pri vseh dejavnostih in v vseh situacijah so bili za varnost otrok odgovorni vaditelji in reševalec iz vode. Otroke se je učilo in opozarjalo na pravilno držanje rok in nog, ki nudi največji ali najmanjši odpor vode. Plovnost je obnašanje povsem pasivnega telesa v vodi. Različna je od otroka do otroka. Otroci so se učili ležati v vodi, da jih je le-ta držala na površini. Pri tem so se morali popolnoma sprostiti in uravnotežiti. Potapljanje glave pod vodo je za začetnika zelo zahtevno opravilo. Otroci so se morali navaditi na povsem nov občutek, ko voda zalije vsa čutila.

Najbolj pogumni so brez zadržkov skočili v bazen. Bravo!

Spoštovani starši, ne pozabite, da po opravljenem tečaju navajanja na vodo otroci še niso plavalci. Naš cilj je, da bi otroci v vodi postali vsaj delno samostojni, vendar pa jim na podlagi 10-urnega tečaja ne moremo zagotoviti trajnega znanja. Če vaš otrok po zaključenem tečaju ne bo imel dostopa do vode vsaj tri mesece, ga bo potrebno poleti ponovno navajati na vodo.

Vaditeljicam in spremljevalcem se zahvaljujemo za ves trud pri izvedbi tečaja.

Vir: Vrtec Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj