Na vsebino

Visok obisk šahovskega muzeja Vinka Kobeta

V okviru ekipnega EP v Termah Čatež je naša šahovska velemojstrica Darja Kapš podpredsednico ECU (Evropska šahovska unija) in izvršno direktorico FIDE (Svetovna šahovska federacija) Dano Reiznice-Ozola z delegacijo povabila na obisk znamenitega šahovskega muzeja Vinka Kobeta v Stari trg ob Kolpi.

Čeprav je bila pot iz Čateža v dolino Kolpe zelo dolga in zavita, je bil prav vsak ovinek vreden svojega zavoja. Najprej smo si v družbi podžupana občine Črnomelj Dubravka Čengije in predsednice lokalne skupnosti Stari trg Renate Butala, na OŠ Stari trg ob Kolpi ogledali učilnico, kjer je učitelj Vinko Kobe 25 let vodil najuspešnejši šahovski krožek v Sloveniji. Izostala ni niti šolska telovadnica, kjer so potekali množični šahovski turnirji (med njimi rekordni enodnevni šahovski turnir "Jana" s 132 šahistkami, dvoboji s hrvaškimi šahisti, mladinske kadetske lige...).

Na tem mestu naj se zahvalim vodstvu šole, ravnateljici Mojci Butala, za prijazen sprejem in nagovor, kuharici Heleni pa za pogostitev (odlično belokranjsko pogačo in osvežilno kavo). Pot smo nadaljevali do prvega dela šahovskega muzeja, kjer Vinko hrani šolske športno-šahovske kronike od leta 1974 dalje, albume, biltene, šahovske knjige, medalje, pokale, plakate, ure, šahe, zastavice, značke, znamke,...skratka vse, kar je povezano s šahom in bogato 60-letno tradicijo šaha v dolini Kolpe.

Neverjetno je listati te kronike in albume, saj še sama ne morem verjeti, koliko turnirjev je bilo odigranih, koliko energije je bilo v vseh teh letih vložene, da so prišli uspehi. In ne pozabimo: koliko entuzijazma je potrebnega, da jih Vinko vestno shranjuje že več kot pol stoletja!! Pot smo zaključili v Radencih, kjer je v lično urejenem prostoru mogoče videti izbrane šahe Vinkotove bogate kolekcije šahovskih garnitur iz vsega sveta - skozi leta jih je zbral že več kot 150! Tudi na vrtu ne manjka šah, krasijo ga veliki vrtni šahi, ki poleti na partijo šaha vabijo turiste in ljubitelje šaha. Vinko s soprogo se je kot vedno izkazal za odličnega gostitelja. Hvala ženi Katarini za okusne sladice, obema pa tudi za lepo darilo - knjigo o Sloveniji, ki jo bodo gostje zagotovo radi prebrali.

Priznam, da prav vsakega, še posebej pa ljudi, ki imajo radi šah, pripeljem k Vinku na ogled šahovske dediščine, ki jo je ustvaril in jo še vedno vdano ustvarja. Prostor, ki mu pravim šahovski muzej, je morda res majhen, a šahovsko gromozanski, saj poka po šivih od šahovskih reči. Vinko rad pove, da je to le delček vsega, kar se sicer še skriva po škatlah in omarah ter doda, da mu že pošteno zmanjkuje prostora. Resnično upam, da v naslednjih letih ta bogata šahovska dediščina uspe dobiti večji in ustreznejši prostor, saj si ga močno zasluži.

In kaj reči za konec o Vinku? Z zagotovostjo lahko rečem, da ne poznam nikogar, ki bi imel šah raje od njega. Neizmerno veliko ljubezni je potrebne, da človek vsakodnevno ustvarja na področju šaha...pa ne le skozi igro, temveč tudi z vsem, kar jo obdaja. Tako je že od nekdaj. Vinko je tudi velemojster organizacije in človek akcije, obenem pa izjemno pozoren in natančen. Naj povem, da me je ob mojem bližajočem se jubileju presenetil na najlepši možen način - ustvaril je šahovsko kroniko, posvečeno le meni.

Iskrena hvala za vse in kar ste!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj