Na vsebino

Žan Černič mladinski svetovni prvak v bodybuildingu

Žan Černič in trener Lucian Murn.
Žan Černič in trener Lucian Murn.

Na slovenski bodybuilding sceni je zasijal nov obraz. Na svojem prvem velikem tekmovanju je Žan Černič na IBFF svetovnem prvenstvu v bodybuildingu in fitnesu v Kopru v kategoriji do 23 let osvojil prvo mesto.

Žana mnogi poznajo kot nogometaša, letos pa se je 20-letni Belokranjec odločil, da se preizkusi v bodybuildingu. S prijateljem in trenerjem Lucianom Murnom sta pred približno sedmimi meseci zastavila ambiciozen in na prvi pogled skoraj neizvedljiv načrt. »Treningi so postali zelo resni, prehrana specifična, odpovedal sem se vsemu, kaj bi lahko slabo vplivalo na moje zdravje, počutje in napredek,« je zapisal Žan, ki je imel oktobra pred sabo dva pomembna cilja: nastop na odprtem prvenstvu Hrvaške v bodybuildingu v Poreču in IBFF svetovno prvenstvo v bodybuildingu in fitnesu v Kopru. Tekmovanje v Poreču je bila svojevrstna priprava in nabiranje izkušenj za nastop na svetovnem prvenstvu. V kategoriji do 23 let je zasedel tretje mesto, v classic bodybuildingu, ki vključuje vse starostne kategorije, pa je bil šesti.

»Z uvrstitvami sem bil zelo zadovoljen in ponosen nase, saj sem prvič nastopil na tekmovanju v bodybuildingu v življenju. Zelo pozitivno so me presenetile reakcije mojih sotekmovalcev in tudi športnikov iz publike ter sodnikov. Številni so prišli do mene, me vprašali kdo sem in od kod sem, koliko sem star ter 'gdje si bio do sada',« pravi Žan Černič, ki ga je še posebej navdušil legendarni bodybuilder Antonio Furić, tudi selektor hrvaške bodybuilding reprezentace, ki mu je čestital na uspehu in se z njim tudi fotografiral.

Po zaključenem tekmovanju v Poreču se je poln energije lotil zaključnih priprav za nastop na IBFF svetovnem prvenstvu v Kopru. 21. oktobra je tako prvič v življenju stopil na oder velikega tekmovanja v bodybuildingu in se pomeril z najboljšimi na svetu. »Motivacije mi seveda ni primanjkovalo. Ne samo zaradi vzdušja, ampak tudi zaradi ljudi, ki so bili tisti dan ob meni in mi izražali podporo. Nobenih pričakovanj nisem imel, saj sem tekmoval z ljudmi iz drugih držav, ki so tudi tako garali, trenirali in prišli pokazati najboljše od sebe. In potem totalni šok. Zmaga! Nekaj sekund sem rabil, da dojamem, kaj se sploh dogaja,« je svoje vtise po osvojenem naslovu mladinskega svetovnega prvaka strnil Žan.

»Ponosen sem nase, da sem ves čas trdo garal. Ponosen sem nase, da sem premagal vse ovire - pričakovane in nepričakovane, ki so se v tem času pojavile. Najbolj ponosen pa sem, da sem sam sebi dokazal, da zmorem. Da trdno delo, disciplina in striktno držanje plana prinesejo več, kot sem si kadarkoli želel ali pričakoval. Zadnjih sedem mesecev je bilo eno najtežjih, hkrati pa eno najlepših obdobij v mojem življenju. V najtežjih trenutkih sem želel tudi odnehati, vendar sem s pomočjo ljudi s katerimi sem se pripravljal premagal tudi to oviro. Sedaj pa se zavedam, da je to najverjetneje moja najdragocenejša izkušnja: karkoli si želiš, karkoli delaš v življenju, kakršenkoli cilj si zastaviš, obkroži se s pravimi ljudmi, ki te bodo spodbujali in ti pomagali, ko je težko. Brez ljudi, ki so bili ob meni predvsem zadnje tri tedne, mi ne bi uspelo. Psihično in fizično sem bil na robu izgorelosti. Odpovedal sem se vsemu in sem presegel vse, kaj sem mislil, da je v moji moči. Največ mi je pomenilo, da sem pred vsakim nastopom videl ljudi, ki so bili ob meni, me podpirali in spodbujali. V moje življenje so vstopili tudi novi ljudje, ki so mi pomagali na različne načine in obogateli ne samo moje športno, ampak tudi privatno življenje. Zaradi tega: ena velika hvala vsem, ki ste bili ob meni na kakršenkoli način, vsem mojim sotekmovalcem in sodnikom na tekmovanjih,« je še zapisal Žan Černič.

Pri njegovih športnih podvigih sta ga spremljala športni zdravnik Danijel Borković in posing trener Filip Dropulić, še zlasti pa je hvaležen svojemu prijatelju in trenerju Lucianu Murnu, ki je svoje delo opravil z najvišjo možno oceno. »Velika zahvala gre tudi mojima staršema, brez njune maksimalne podpore vse to sploh ne bi bilo izvedljivo. Brez njiju bi ene velike sanje propadle, ali pa bi postale nočna mora.«

Žan Černič se tudi v prihodnosti vidi v bodybuildingu. Kot pravi, še boljši, večji in z veliko zmagami. »Zavedam se, da bo za to potrebno veliko trdnega dela, odrekanja in solz. Vendar sem pripravljen na to,« je odločen.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj