Ob takem lepem vremenu so z dopusta poklicali belokranjskega policajca Mirka Podrobnjaka. Poklicali so ga vsi tri belokranjski župani na zagovor, češ da je en migrant na begu. Sumljive informacije so pršle iz gostiln, vse od ugrabitve domačina do tega, da je to sam pijani Belokranjec, ki je pozabu, kje ma mamo. Izkusnjara Mirko se ni dal i skužu, da je res to neki migrant i da se je skril v hišo ob naši prelepi reki Kolpi, neki v vasi Jebelež.

Jebelež je biu od skus znan po svoji multi-nacionalni kulturi i po tem, da se sosedi nikak niso pogovarjali, a niso se ni kregali. Če bi šteli hiše na prste, bi jih prešteli dobrih 5, postavljenih v vrsto – ena zravn druge, druga zravn prve (glej sliko, da ti bo jasno). V vsaki izmed teh hiš živi po en človek, pr čemer je vsak druge nacionalnosti, od Ruzanca, Kurdistanca, Šokca, Podgurca do Hrvata. Vsak izmed njih pije eno izmed 5 pijač, od vode, bevande, cvička, rumenega muškata do koktejla. Tak isto vsak puši ene cigarete, od Jadrana, LM-ov, rdečih marličov, do pipe na zelišča, en ga čak i vejpa (to je nekej novega i v Beli krajni take stvari niso dobro poznane). Vsak od njih ma v svoji hiši eno sliko iz dopusta, kam najrajši hodi. Na zidih majo od Gajaca, Vodic, Ankarana, Grčije do Krka. I v svoji bajti ma vsak še eno žival, od pande, kameleona, netopira, vevera do kenguruja. Kaj? Neznaš kaj je to vever? Pa to je moška veverca.

Tvoja naloga je, da skužiš, v keri hiši se skriva migrant. Jasno je, da se je skriu v rep od vevera. Do odgovora ti bojo pomagali naslednji namigi:

 1. Ruzanc živi v hiši s sliko Vodic.
 2. Šokc se igra s kameleonom.
 3. Podgurc pije cviček (koda tega nismo znali).
 4. Hiša s sliko Ankarana je takoj levo od hiše s sliko Grčije.
 5. Lastnik hiše s sliko Ankarana pije bevando.
 6. Oseba, ki puši LM, boža pande.
 7. Oseba, ki zahaja v Gajac, puši rdeče marliče.
 8. Oseba iz hiše na sredini pije rumeni muškat.
 9. Kurdistanc živi v prvi hiši na levo.
 10. Oseba, ki vejpa, živi zravn osebe, ki ima kenguruja.
 11. Oseba, ki vzgaja netopirje, živi zraven osebe, ki puši rdeče marliče.
 12. Oseba, ki puši pipo na zelišča, pije vodo.
 13. Hrvat puši cigarete Jadran.
 14. Kurdistanc živi zraven hiše s sliko Krka.
 15. Oseba, ki vejpa, ima soseda, ki pije koktajl.

Hiša na levi

2. hiša

Hiša na sredi

4. hiša

Hiša na desni

Nacionalnost

Cigarete

Pijača

Žival

Slika

Avtor: Jaka Šikonja