Na vsebino

Manca Črnič: V poplavi družbenih omrežij

Se tudi tebi zdi, da nisi čisto v koraku z družbenimi omrežji? Vsak dan se pojavi nov trend, neprestano spreminjanje algoritmov ali pa celo nova aplikacija, katere smisel ti ni čisto jasen. Ne skrbi, danes te popeljem čez nekaj osnovnih dejstev in trendov treh trenutno najbolj priljubljenih družbenih omrežij med mladimi.

TIKTOK

Med mladimi nadvse priljubljena aplikacija, ki je v Sloveniji svoj razcvet doživela med prvo karanteno. Ampak v čem je sploh point in zakaj jo uporablja vse več ljudi in celo podjetij? V Sloveniji je TikTok praktično edino družbeno omrežje, pri katerem vsebine (še) ne rabiš dodatno finančno vzpodbujati, da bi prišel do dobrih rezultatov.

Nekaj nasvetov za uspešen TikTok posnetek:

  • poskrbi, da imaš dobro svetlobo, saj bo tako boljša tudi kvaliteta posnetka,
  • dolg naj bo med 10 in 20 sekund,
  • uporabi viralen zvok,
  • če uporabiš tekst, poskrbi, da ga nič ne prekriva,
  • pomagaj si z aplikacijo za urejanje posnetkov CapCut, ki se lahko poveže s TikTokom.

“Ampak na TikToku uspejo lahko samo vplivneži…”. Res je, da osebe, ki so uspešne recimo že na Instagramu, hitreje pridobijo večje število ogledov, saj jih algoritem “že pozna”. A uspeš lahko tudi ti. Najdi svoje področje, spremljaj trende in jih poustvari, pokaži se pred kamero, redno objavljaj in rezultati bodo tukaj!

P.S. Če bodo tvoji rezultati dobri, lahko pričakuješ, da te bodo k sodelovanju povabile tudi kakšne blagovne znamke.
P.P.S. Ne obremenjuj se, kaj bodo rekli drugi, če si to res želiš početi, go for it!

INSTAGRAM

Zagotovo ni osebe, ki Instagrama še ne bi uporabljala, no, ali pa vsaj poznala. Kljub temu da na Instagramu že nekaj časa prevladujejo plačljive vsebine in vplivneži, je eno izmed družbenih omrežij, za katero bi lahko rekli, da nam ponuja največ. Delimo lahko utrinke iz vsakdanjega življenja, bodisi v obliki zgodb (story objav), fotografij ali reelsov, hkrati pa lahko ustvarjamo tudi samo za izbrano občinstvo, se pogovarjamo in iščemo uporabne informacije.

Kako pa na Instagramu izstopati in mogoče tudi “zrasti”?

Profilna slika – naj bo prepoznavna. Ni pomembno, ali je to tvoj osebni profil ali profil nekega produkta, znamke, na njej mora biti jasno vidno, kdo ali kaj si.

O meni ali Instagram BIO pomembno je, da si pridobiš zaupanje svojih bodočih sledilcev, zato naj bo tvoj opis dodelan in naj jasno pove, kdo si in kaj počneš.

Objave če je še pred kratkim veljalo pravilo, da naj bodo fotografije v razmerju 1:1 oz 1080x1080 px, pa se je tokrat malo obrnilo. Čimprej začni fotografije objavljati v velikosti 1080x1350 px, saj zavzamejo več “prostora” na začetni strani in tako pritegnejo več pozornosti.

Nasvet: poslužuj se “carousel” objav, saj se uporabnikom prikažejo večkrat. Torej, če je kdo izmed tvojih sledilcev ni všečkal prvič, jo drugič zagotovo bo! ;)

Reels-i trenutno na platformi najbolje delujejo reelsi, ki jih lahko ustvarjaš na enak način, kot je zapisano v nasvetih za uspešen TikTok posnetek. Priporočljivo je, da so reelsi posneti vertikalno, v dimenziji 1080x1920 px, dolgi pa so lahko do 60 sekund. Poskušaj narediti takšno vsebino daljših posnetkov, da bo zanimiva, saj bo le tako pritegnila sledilca, da si jih ogleda do konca.

Dosledno objavljanje pri Instagramu velja, da moraš biti na platformi prisoten, kar se da veliko. Za čim boljše rezultate in grajenje skupnosti je priporočljivo objavljati vsaj 1x na dan. Prav tako odgovarjaj na komentarje, se vključuj pod objave podobnih profilov, uporabljaj tvojemu profilu primerne #hashtage – teh lahko uporabiš največ 30, v storyje vključuj kratke kvize in zanimive vsebine, v opisih pa sledilce privabi k reakciji oz. h komentarju tvoje objave.

In ne pozabi! Instagram je tek na dolge proge in ne pričakuj strme rasti čez noč zato ne obupaj prehitro, saj je pomembno, da ustvarjaš skupnost, z njo pa se bo povečalo tudi število tvojih sledilcev!

BEREAL

BeReal je novo, zagotovo mnogim še nepoznano družbeno omrežje, ki je bilo izumljeno leta 2020, a se je razcvetelo šele dve leti pozneje. BeReal ni klasično družbeno omrežje, kjer bi lahko vsebino delil kadarkoli, ampak je njegova poanta v tem, da aplikacija uporabnikom enkrat v dnevu pošlje obvestilo, da je čas, “da si REAL (op.a. pristen)”. Tako moraš v tistem trenutku objaviti fotografiji, ki ju posnameš skozi sprednjo in zadnjo kamero telefona, brez dodanih filtrov in olepšav. Ti sta vidni tvojemu krogu prijateljev. Lahko pa svoje “BeReal-e” deliš tudi z ostalimi uporabniki aplikacije po svetu.

BeReal je obnorel predvsem Gen Z generacijo, a nam podatki, da je podoben način komunikacije začel preizkušati že Instagram, TikTok pa ga je že “skopiral” in predstavil svojim uporabnikom, povedo, da tudi ta aplikacija postaja “resna grožnja” že dobro poznanim družbenim platformam.

In še za zaključek družbena omrežja uporabljaj “zdravo” in si ne pozabi vzeti pavze od le teh!

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj