Na vsebino

Zunanji zajedavci pri drobnici

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Zunanje zajedavce pri drobnici delimo na uši, tekute in garje. Splošna značilnost zunanjih zajedavcev je to, da le ti trajno živijo na gostitelju. V okolici lahko preživijo le kratek čas, ki znaša do približno 5 dni. Med živalmi se zunanji zajedavci prenašajo z medsebojnim kontaktom. Infestacije zunanjih zajedavcev se lahko zgodijo preko celotnega leta.

Zunanji zajedavci

1. Garje

Drobnico zajedajo 3 vrste srbcev (garij): Sarcoptes, Chorioptes in Psoroptes. Najpogosteje se pojavlja Psoroptes, ki je velik od 0,6 do 0,8 mm in živi na koži gostitelja, na katero prileplja svoja jajčeca. Iz njih se v treh do šestih dneh izležejo ličinke. Do popolnega razvoja preteče 14 do 20 dni. Najraje ima vlažno kožo, dolgo in gosto dlako, pojavlja pa se predvsem v hlevskih rejah, še posebej tistih s slabimi higienskimi razmerami.

Garjavost se kaže s srbečico, ki se stopnjuje. Živali si takšna mesta grizejo, ližejo in celo poškodujejo. Dlaka se z lahkoto izpuli. Na koži se pojavijo vozliči in gnojni mehurčki, ki so posledica sesanja krvi in sproščanja strupenih snovi v slini srbcev.

Ker garjavce težko opazimo s prostim očesom, je potrebno dlako postriči okoli spremenjenega mesta in po robu z ostrim predmetom vzeti ostružek. Nato povzročitelja potrdimo s parazitološko preiskavo.

2. Uši

Drobnico zajedajo krvosesne uši in pri močni invaziji povzročajo hudo srbenje, izpadanje dlake in slabokrvnost. Velike so od 2 do 4 mm. Samice odlagajo jajčeca ali gnide po eno na posamezno dlako. Iz njih se izležejo ličinke, ki se večkrat levijo. Celoten razvoj traja do 4 tedne. Na koži jih najdemo na tilniku, vratu, vihru in v okolici korena repa. Močno srbenje povzroča vnetje kože, lizanje, drgnjenje, posledično izpadanje in lomljenje dlak. Pojavlja se tudi slabokrvnost.

3. Tekuti

Tekuti so podobni ušem, le da imajo ti glavo širšo od oprsja. Pri drobnici se pojavljajo predvsem Damalinia ovis in Damalinia caprae. Živijo na koži živali in pri hujši invaziji povzročajo srbenje in izpadanje dlake, moteno prehranjevanje ter slabše rejsko stanje. Tekuti se raje naseljujejo med gosto in dolgo dlako, predvsem pri hlevskih rejah (v zimskih mesecih). Veliki so od 1,4 do 1,6 mm, hranijo pa se s kožnim epitelom, dlako in telesnimi sokovi. Življenja doba je 6 tednov. Samica izleže in prilepi jajčeca na dlako gostitelja. Iz njih se izležejo ličinke, ki se večkrat levijo. Brez gostitelja preživijo tekuti 18 dni.

Živali se drgnejo, ližejo in praskajo, povzročajo mehanične poškodbe, ki privedejo in infekcije z bakterijami in gnojenja.

Posledice

Posledice zunanjih zajedavcev pri drobnici so lahko različne, odvisne so predvsem od vrste zajedavca, splošnega stanja živali pa tudi od števila zajedavcev. Značilen znak zunanjih zajedavcev je srbenje, ki vodi v praskanje in s tem lahko vodi do blagih do hujših poškodb kože ali dlake. Dlaka ali volna gostitelja lahko na številnih mestih telesa manjka. Poleg tega pri gostitelju povzročajo nelagodje, lahko vodijo v zmanjšano ješčnost in s tem manjšo mlečnost in prirast. Zunanji zajedavci se lahko prehranjujejo tudi s krvjo, kar lahko privede do anemije.

Zdravljenje

Drobnico z zunanjimi zajedavci se zdravi z antiparazitiki s podaljšanim delovanjem.
Če zdravimo z navadnimi antiparazitiki, je treba zdravljenje ponoviti, saj antiparazitiki ne delujejo na jajčeca, iz katerih se kasneje razvijejo novi ektoparaziti. Pomembno je to, da se ne zdravi le živali z najočitnejšimi znaki, ampak vse živali v hlevu. Poleg samih antiparazitikov je pomembna tudi higiena hleva. Opraviti je treba tudi čiščenje in dezinfekcijo hleva, saj so ektoparaziti zmožni nekaj časa preživeti tudi v hlevu. Poleg tega so dodatni ukrepi pri nakupu novih živali tudi karantena, da se prepreči morebitno infestacijo celotne črede, če so nove živali okužene z ektoparaziti.

Napisala: Ana Štajdohar

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj