Na vsebino

Arbitraža

Čeprav mogoče ob besedi "arbitraža" vsi pomislimo na takoimenovani spor med Slovenijo in Hrvaško v Piranskem zalivu, pa se nas bolj tiče kot si mislimo. Arbitražni sporazum oziroma odločitev, ki jo bo naslednji teden sprejelo arbitražno sodišče v Haagu, se ne nanaša zgolj na morsko mejo temveč tudi na kopensko. In eno ne rešeno situacijo imamo tudi v Beli krajini.

Se spomnite incidentov, ki so se dogajali na reki Dragonji, ko je cvetlična korita premikal Joško Joras in kričal na ves glas:"Tukaj je Slovenija"? Brata Podobnik, takratna aktivna člana v politiki, sta mu pomagala in s seboj pripeljala manjšo četo opremljeno s slovenskimi zastavami ter neuradnimi (domobranskimi) zastavami in grbi, ki smo jih pred nekaj meseci lahko srečevali na protimigrantskih shodih. Tudi v Črnomlju.
Še danes nekateri mediji preučujejo ali je bil ta incident, na katerem je bil Janez Podobnik tudi "poškodovan", dogovorjen med tedanjima premierjema obeh držav Janše in Sanaderja.

V Beli krajini od leta '91, ko je meja postala državna, ni bilo podobnih incidentov. So pa imeli prebivalci vasi Brezovica pri Metliki veliko težav. Njihova vas je slovenska in hrvaška. Je od enih in od drugih saj meja poteka ravno po sredini. Toda za njih se ne briga ne Ljubljana, ne Zagreb.
Če želijo nekam izven svoje vasi, morajo mejo prečkati večkrat. In zaradi postrenega nadzora državne meje jih večkrat preverjajo tudi organi pregona.
Maloobmejne prepustnice, ki so jih pred nekaj leti uvedli, danes ne pomagajo nič. Saj te ob vsakem prestopu skenirajo. Tiste dokumente pa ne morejo skenirati. Država nas je tukaj živeče prevečkrat prenesla po suhem čez Kolpo.

Naslednji teden v četrtek bo Nizozemska odločila ali bo vas Brezovica pripadla Sloveniji ali Hrvaški.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj