Na vsebino

Celoten paket

Kadar si človek nekaj zaželi, mora vedno preveriti kaj vse bo še dobil zraven v paketu. Morda se na koncu, ko bo preučil vse pluse in minuse, izkaže da si te stvari pravzaprav ne želi.

Bom se potrudil razložit kaj imam v mislih, ampak ne obljubim, da mi bo uspelo.

Praktično vsak dan se v našem življenju pojavi neka nova stvar. Ali jo vidimo na televiziji, telefonu, računalniku, v trgovini ali pa jo nekdo nekje že uporablja. Nekatere izmed teh stvari se nam zdijo totalno brezvezne, medtem ko bi nekatere izmed teh stvari želeli takoj imeti.

V mlajših letih so naša poželenja zelo velika in brezmejna. Se mi zdi, da s časom človek pride k pameti, saj bolje ve kaj bo izboljšalo njegovo življenje in kaj ne. Seveda pa je pomeben faktor tudi denar. Če ga nimamo veliko si tudi velikih želj ne moremo privoščiti, oziroma moramo biti še toliko bolj previdni kaj si zaželimo.

Otrok si želi cel svet. Jaz sem že od malega mahnjen na avtomobile in zato so bile moje želje vedno povezane s tem. Seveda zraven sodijo še motocikli, vodni skuteri, motorne sanke itd.

Nikoli pa se kot otrok nisem vprašal, kako človek sploh pride do vseh teh stvari, ampak starejši kot sem bil bolj mi je bilo jasno. Težko.

Pravzaprav vsaka stvar, ki jo želimo imeti terja neko žrtvovanje oziroma odrekanje. Zdaj je pa odvisno koliko nam ta stvar, ki jo želimo imeti, pomeni in kaj vse smo zanjo pripravljeni žrtvovati. Poleg tega pa žrtvovanja ni nujno konec, ko to neko stvar že imamo. Nekatere stvari namreč zahtevajo veliko žrtvovanja, da jih sploh lahko vzdržujemo in obdržimo.

Naj vam dam konkreten primer. Velikokrat sem že omenil, da sem mahnjen na avtomobile in motocikle. V nekem obdobju mi je bil zelo všeč avtomobil Land Rover Range Rover. Za moje pojme avtomobil vseh avtomobilov, če odmislimo dejstvo da niso zaneslji. Upam, da se je situacija izboljšala, ampak pred desetimi leti je bilo tako. Želel sem si takšen avto in fantaziral sem, da ga bom nekoč tudi imel.

Danes, 10 let pozneje, gledam na zadevo popolnoma drugače. Danes vidim celoten paket, ki ga prejmeš, kadar si lastnik takšnega avtomobila. Danes vem, da si avtomobila, ki sem si ga pred desetimi leti želel, dejansko ne želim. Ne da si ga ne želim, ampak ga nočem.

No pa poglejmo, kaj vse sodi v paket skupaj z Range Roverjem. Kolikor sem uspel opaziti, takšne avtomobile vozijo večinoma moški okrog 60 let starosti, nosijo čevlje, kravate in suknjiče, kadijo cigare in živijo v močno varovanih milijonskih hišah. Vedno so na telefonu, praktično ne vejo kaj je dopust, njihove otroke je vzgojil nekdo drug in tudi njihovega psa sprehaja nekdo drug.

Morda sem malo pretiraval, ampak mislim, da razumete kaj želim povedati. Jaz ne želim dnevno nositi čevljev, kravat in suknjičev. Nočem kaditi cigar. Ne želim živeti v hiši, ki je magnet za kriminalce in nočem spravljati v nevarnost vseh, ki v tej hiši živijo z mano. Hočem uživati dopust z družino, vzgajati svojega otroka in sprehajati svojega psa. Psa sicer nimamo, ampak to zdaj ni pomemben podatek.

Letos me je na dopustu vprašal prijatelj, če bi sprejel delo, ki bi ga opravljal eno leto in zaslužil sto tisočakov. Edina zanka je, da bi delal daleč od družine in da jih celo leto ne bi videl.

Takšnega dela ne bi bil sposoben sprejeti. Res je da gre za veliko denarja in človek začne kmalu razmišljati kaj vse bi lahko svojemu otroku omogočil s tem denarjem. Kljub temu pa si ne morem predstavljati, da bi zamudil eno leto odraščanja naše punce. Ni denarja na svetu s katerim bi lahko teh 365 dni kupil nazaj. Mislim tudi, da če bi vprašali otroke ali si želijo več denarja ali več časa preživeti s starši, da bi se vsi odločili za starše.

Kot vidite, jaz nisem pripravljen veliko žrtvovati, za “boljše življenje”, oziroma je moja definicija boljšega življenja malenkost drugačna. Največje bogastvo, ki ga imam je čas in z njim se trudim ravnati čim bolj skrbno. Zato je zelo pomembno, da dobro pregledam celoten paket preden se za kakšno stvar odločim.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj