Na vsebino

Dvomim, torej sem.

Čeprav se je tako glasil delovni naslov mojega prejšnjega bloga, sem ga na koncu moral spremeniti. Saj so me misli med pisanjem odpeljale, zapeljale drugam. Ker pišem instiktivno, po trenutnem navdihu. Ta navdih pa je težko vsakič izvleči iz sebe. Najbolje je, če se kar sam zgodi. A o tem mogoče naslednjič.

René Descartes, francoski filozof, je nekoč ubesedil znan izrek "Mislim, torej sem". S tem je nekako želel zajeti da razlike v mnenjih ne nastajajo zaradi razlik v inteligenci, ampak predvsem zaradi tega, ker uporabljamo različne pristope in upoštevamo različne stvari. Ni dovolj, da zgolj posedujemo pamet, moramo jo pametno uporabiti. Descartes je menil, da novega vedenja ne smemo graditi zgolj na starih spoznanjih. Iskati in postavljati je potrebno tudi nove temelje vednosti.

In enkrat, ko sem prebiral neke članke po spletu, se mi zdi, mi je na misel šinil ravno ta rek toda preoblikovan. Bili so članki različnih tematik, katere so zagotovo nepogrešljive pri vsakodnevnem kramljanju s prijatelji, znanci, sodelavci, sošolci, skratka v družbi. Politika, privatna življenja znanih glasbenikov, igralcev, vreme, šport in še kaj.

V člankih, ki s pompoznimi naslovi zapeljejo uporabnika določenega medija je vseprevečkat moč zaslediti pomanjkljivost ali nepravilost ali neresničnost pri podajanju informacij. Njihov namen je, da se človek ob tem zgrozi in kar se, da hitro novico (tudi s pomočjo svojega socialnega omrežja) razširi med ljudmi, ki jih pozna. Brez predhodnega preverjanja ali je informacija sploh resnična, nasede mediju in mu pomaga postavljati družbeni nered. Kar hitro se ljudje med seboj sporečejo ali v komentarjih pod objavo ali na forumih.

Ker človek niti za trenutek ni podvomil, je povzročil plaz negativne energije.

Zato, mogoče ne verjamem v spravo v Sloveniji. Ker mediji z (90%) negativnimi članki in novicami povzročajo med ljudmi jezo, nezadovoljstvo in mogoče tudi nasilje. Če bi več gledali pozitivneje na svet in se umikali tistemu kar je negativno, bi živeli srečneje. In srečo iskali v malih stvareh.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj