Na vsebino

Fake News ali lažne novice

Še nikoli v življenju nisem tolikokrat slišal izraza Fake News kot sem ga v preteklih dveh mesecih. Ta izraz se uporablja v povezavi z novim koronavirusom, s 5G omrežjem in tudi z našo trenutno vlado.

Ampak kako ugotoviti kdaj gre za lažno novico in kdaj je novica resnična. Če si sam vpleten v zgodbo to ni težko, če pa si daleč stran od dogajanja, pa te lahko mediji in posamezniki prepričajo v karkoli.

V takšnih primerih je pomembno, da prisluhnemo obema različicama zgodbe in naredimo zaključek po lastni presoji. Nikoli pa ni dobro ene ali druge različice popolnoma izključiti in ignorirati. Nekateri vzamejo za svojo samo tisto zgodbo, ki jim najbolje ustreza, kar zna biti zelo nevarno.

Mislim, da še nikoli ni bilo iz interneta izbrisanih toliko vsebin kot v preteklih dveh mesecih. Po eni strani je to razumljivo, saj lahko lažna novica povzroči veliko škodo. Ampak po drugi strani, pa bi bilo za vsako izmed teh novic, ki so bile izbrisane in označene kot lažne, potrebno javnosti razložiti na podlagi česa je bila posamezna novica izbrisana.

Zame osebno ni dovolj, če se novica samo izbriše. Pravzaprav lahko v takšnih primerih tudi sklepamo, da je bila novica resnična, vendar je bila izbrisana, ker si oblasti ne želijo, da bi ta resnica prišla v javnost.

Kdo odloča, kaj je res in kaj ne? Jasno je, da navadni smrtniki ne vemo vsega kar se dogaja na našem planetu. Nekatere resnice nam niso dostopne in druge so za nas celo prepovedane. O tem kaj smemo vedeti in česar ne smemo vedeti, pa na koncu odločajo tisti, ki imajo moč oziroma denar.

V Sloveniji se je pojavila ena velika lažna novica, ki je zaokrožila vse medije. Zaradi te lažne novice je nato sledil zakon, ki nam ni dovolil zapustiti občine v kateri imamo stalno ali začasno prebivališče.

V tej novici so vsi poročali, kakšne vrste avtomobilov so bile proti slovenski obali in kako so se ljudje gužvali na sprehodih ob slovenskem morju ter Blejskem jezeru. Ampak, ko je bilo odkrito, da ta novica ni bila resnična, se z njo nihče več ni ukvarjal. Oblasti pa so z njo dosegle kar so želele in nas protiustavno zaprle v naše občine.

To je bil šolski primer, kak lahko oblasti lažne novice obračajo sebi v prid. Morda pa je to tudi šolski primer kako oblasti ustvarijo lažne novice s katerimi razdelijo ljudi in med njimi povzročijo nestrpnost.

V Sloveniji so se začeli protesti proti vladi in tudi tukaj mnogi pravijo, da so ti protesti posledica lažnih novic. Nekateri pravijo, da so zavedeni tisti, ki protestirajo, medtem ko drugi pravijo, da so zavedeni tisti, ki slepo verjamejo vsemu kar reče vlada.

Komu verjamete vi?

Jaz ne verjamem prav nobenemu več.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj