Na vsebino

Modni oblikovalci in svetovna moda

Modni oblikovalci so krojilci svetovne mode. Dvakrat na leto so vse oči uprte v Milanski, Pariški in New Yorški teden mode, kjer nam, znane modne hiše in njihovi oblikovalci, razkrijejo svoje kolekcije za prihajajočo sezono. Takrat dobimo vpogled v barve, ki jih bomo nosile, pa v vzorce in kroje. Nekatere kreacije in trendi pa postanejo brezčasni in se zasidrajo v naše omare, ter so modni ne glede na to v katerem letu smo. Oblikovalec, ki pusti takšen pečat v modnem svetu pa se zavedno zapiše v našo zgodovino. In takšna oblikovalka je prav gotovo bila ENA in EDINA COCO CHANEL.

Coco Chanel, ki si lasti zasluge za nastanek MALE ČRNE OBLEKICE in jo vsi poznamo po njenem klasičnem kostimu, je bila ena od oblikovalcev, ki so postavili ton za neformalno žensko modo. Coco je bila prva oblikovalka, ki je začela izdelovati hlače tudi za ženske. Ženske je osvobodila nošenja nepraktičnih korzetov, ter jih oblekla v praktična oblačila – inspiracijo je našla predvsem v oblačilih svojih ljubimcov. S tem si je tudi priskrbela titole ene izmed ( modnih ) pionirk feminizma.

KDO JE BILA COCO CHANEL?

Coco Chanel, rojena kot Gabrielle Bonheur Chanel, se je rodila leta 1883 v Franciji. Kot otrok je živela v revščini in pomanjkanju. Pri enajstih ji je umrla mama, oče pa je poslal njo in njeni dve sestri v sirotišnico. To pa je mogoče tudi botrovalo pri njeni karieri, saj se je tam naučila šivati. V mladosti se je preživljala kot kabarejska pevka. Od tukaj tudi izhaja ime COCO. Chanel je svojo modno pot začela z oblikovanjem klobukov, ko je kot ljubica živela z bivšim oficirjem Balsanom. Tako je leta 1910 odprla butik, ki se je imenoval Chanel modes. Nato je leta 1913 odprla nov butik, kjer je predstavila luksozna oblačila za šport in prosti čas.

V poznih dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bila Chanel industrija vredna več milijonov in je zaposlovala več kot 2000 ljudi, ne le v njeni modni hiši, ampak tudi v parfumskem laboratoriju, tekstilnem mlinu in izdelovalnici nakita- Finančna baza njenega imperija pa je gotovo bil njen parfum Chanel No.5, ki ga obožujemo še danes. Parfum se je razlikoval od ostalih parfumov v tistem času po tem, da je bil veliko bolj kompleksen in misteriozen.

CHANEL IN NJEN ZNAČILEN KOSTIM

Chanel je leta 1939 z izbruhom druge svetovne vojne zaprla svojo modno hišo. Njene zveze z nemškim diplomatom med nacistično okupacijo so ogrozile njen ugled, v modo pa se je vrnila šele leta 1954. Tega leta je predstavila svoj zelo kopiran dizajn obleke: brezrokavnik, karirasti jopič brez ovratnika in elegantno krilo. Ta ženski kostim je postal modna klasika in je še danes priljubljen med modnimi navdušenkami. Coco Chanel pa se lahko zahvalimo tudi za to, da danes nosimo hlače. Nekaj kar nam je danes samoumevno je bilo za ženske v tistem času velik tabu. Coco je po vojni predstavila svoj model hlač, ki je bil izredno udoben, a je pri tem še vedno ohranil čisto klasičen videz.

Po njeni smrti leta 1971 je Chanelovo modno hišo vodila vrsta različnih oblikovalcev. To stanje se je stabiliziralo leta 1983, ko je Karl Lagerfeld postal glavni oblikovalec. Chanelovo preudarno razumevanje ženskih modnih potreb, njene podjetne ambicije in romantičnih vidikov njenega življenja – njen vzpon iz krpe do bogastva in senzacionalnih ljubezenskih odnosov – je še naprej navdihovalo številne biografske knjige, filme in predstave, vključno z muzikalom Coco iz Broadwaya iz 1970 v vlogi Katharine Hepburn.

MALA ČRNA OBLEKA IN NJENA ZGODOVINA

Po klasičnem Chanel kostimu, pojem male črne obleke pogosto navajamo kot Chanelov prispevek k modnemu leksikonu, slogu, ki ga nosijo še danes. Črna obleka je bila pred tem , ko jo je Coco Chanel postavila na modni prestol, rezervirana za vdove. Vdova naj bi bila 2 leti po smrti svojega moža odeta v črnino. S tem je kazala, da žaluje, pa tudi na to da je samska in pripravljena za novega moža. V letih 1912–1913 je bila igralka Suzanne Orlandi ena prvih žensk, ki je oblekla Chanelovo črno obleko v žametu z belim ovratnikom. Leta 1920 se je Chanel, med opazovanja občinstva v operi, zaobljubila sama zaobljubila, da bo oblačila vse ženske v črno.

Leta 1926 je ameriška izdaja Vogue objavila sliko majhne črne obleke Chanel z dolgimi rokavi in ​​jo poimenovala garçonne (videz malega fanta). Vogue je napovedoval, da bo tako preprost, a šik dizajn postal virtualna uniforma za ženske.Priljubljenost majhne črne obleke lahko delno pripišemo tudi času njene uvedbe. Trideseta leta so bila doba velike depresije, ko so ženske potrebovale cenovno ugodno modo. Chanel se je pohvalila, da je premožnim omogočila, da so se »sprehajali naokoli kot milijonarji«.

Mala črna oblekica je gotovo doživela vrhunec svoje slave, ko se je v njej pojavila Audrey Hepburn v filmu zajtrk pri Tiffanyju. Četudi ta model ni prišel izpod rok Coco Chanel, ampak je dizajn modne hiše Givenchy. Chanel pa je v svojem času gotovo oblačila velike svetovne zvezde. V svojo malo črno obleko je na primer oblekla tudi princeso Diano.

TUDI MI OBOŽUJEMO MALE ČRNE OBLEKICE

Mala črna obleka je gotovo postala nujen kos oblačila in je nepogrešljiv kos oblačila vsake ženske. V današnjih dneh jo lahko kombiniramo na tisoč različnih načinov in skoraj, da ni priložnosti na katero jo je neprimerno obleči. Iz dnevnega videza s supergami lahko v trenutku ustvarimo eleganten nočni videz, le spremeniti moremo našo obutev. Z eno malo črno obleko lahko ustvarimo videz, ki je primeren tako za rock koncert, kot tudi za romantično večerjo. Tudi vzorci, kot so polka pike ali cvetlični vzorec, so dobrodošli. Pobrskaj po naših SPLETNIH POLIČKAH, kjer boš našlo super izbiro čudovitih oblekic.

ČE ŽELIŠ BITI NEZAMENLJIV, MORAŠ VEDNO BITI DRUGAČEN

Coco Chanel je s svojim razmišljanjem in modnim stilom inspirirala mnoge. Po njej je bilo posnetih in napisanih že kar nekaj filmov in knjig. Spremenila je modni svet in pogled na žensko modo. Resnično je postala nezamenljiva in njena zapuščina živi še danes. Celoten blog pa lahko najdeš TUKAJ.

Vir: Fiore
Klara & Nana

Klara & Nana

Klara & Nana

www.fiore.si

Sva Klara in Nana, sestri, za katere tisti, ki naju poznajo pravijo, da sva najbolj različni sestri na svetu in tisti, ki naju ne poznajo, nikakor ne morejo verjeti, da sva sestri. A nama se najpomembnejše zdi, da najine tako zelo različne poglede na stvari, svet, modo in ljudi združiva v nekaj kar bi nama prinašalo izjemno veselje ter strast.

FIORE je tako nastal kot vezna točka med nama. Točka, kjer stopiva skupaj in ustvariva nekaj najinega, ob podpori staršev, ki že 25 let uspešno vodita družinsko tekstilno podjetje in sta na naju prenesla ljubezen do oblačil.

Zagotavljamo Vam, da bo Fiore zagotovo ponujal za vsako od vas nekaj, v čemur se boste počutile lepe, ženstvene, sproščene, šik, elegantne in najpomembneje zadovoljne ter srečne.

Hvala, ker ste del najine zgodbe.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj