Na vsebino

Na zdravje in lep pozdrav iz brezna

Če se boste te dni kaj sprehajali mimo črnomaljskega Grička, se ustavite pri prvem kandelabru in si oglejte globoko brezno, ki ga je nekdo izkopal z avtomobilskimi gumami. Ta umetnik je bil moja malenkost. Potrebni so bili tri do štirje močni mladci in manjmladci, da so me zrinili iz jame brez, da bi nastradala avto in kandelaber.

Koledarsko leto se izteka in ljudje si na veliko polagamo račune. Trgovci nam jih polagajo na pult, ko preveč trošimo za praznike. Mi jih polagamo sami sebi in se odločamo, da bo po novem letu vse drugače.

Jaz si jih polagam in doživljam tesnobne napade, ker bom prihodnje leto dosegla okroglo starost, pri tem pa se mi zdi, da nisem v življenju naredila ničesar pametnega in ostajam v tistem blatnem breznu, vrtim kolesa v prazno in nikjer nobenega stasitega mladca, da bi me izrinil ven. Te tesnobne napade zdravim z velikimi količinami sladkarij, kar na dolgi rok morda ni najboljša ideja. Je pa slastno.

Razmišljam, kaj bi sploh želela spremeniti na svojem življenju, ker »biti uspešen« je zelo relativna stvar. Tri tedne se mi bo zdelo, da to pomeni, da zaslužiš veliko denarja in se počutiš na svojem delovnem mestu izzvano in izpolnjeno. Naslednje tri tedne se mi bo zdelo, da to pomeni, da si doma srečen in zadovoljen, da to širiš v svojo družino in v službo hodiš malo za zraven, ker je pač treba tudi nekaj jesti.

Med polaganjem računov in razmišljanjem o načrtih za prihodnje koledarsko leto sem sklenila nekaj resnično pametnega. Nič ne bom jezna, če me bo kdo kopiral. Vsak dan bom šla prek sebe in naredila kaj takega, kar si bo zaslužilo, da zvečer sama sebi nazdravim s kozarcem penine. Tudi, kadar bo kaj dokaj brezveznega, saj so dnevi, ko lahko premikaš svet in dnevi, ko niti to, da se preoblečeš iz pižame, ni samoumevno.

Za praznovanje tako pametnega sklepa sem si v najbolj otmjen kozarec za penino, kar jih imam v omari, natočila deci edinega vina, ki ga imam slučajno v hladilniku. Nekje proti dnu ne preveč razsvetljujočega decilitra sem pomislila, da pa bi si bilo morda vendar sprejemljivo nazdravljati tudi s čajem.

Vir: https://www.facebook.com/nezaslisana/

Nezaslišana je ženska na sebi lasten, nefiltriran način, a z neskončno ljubeznijo in veliko humorja, ki je za to vse nujen. Obožuje besede v našem in v tujih jezikih, če pa ji kakšna manjka, si jo kar sama izmisli. Poganjajo jo dobre knjige, smeh, močna kava, želja po ustvarjanju in po dogodivščinah z možem in dvema otrokoma – v pričakovanju tretjega. Želi povedati tako kot je v resnici – razen, če se da narediti bolj smešno.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj