Na vsebino

Zima, zima bela, kako bom ledvičke ogrela?

Jooooj, spet ta zima. Spet ta mraz. In še enkrat mraz. Čas življenja v temi. Zbudiš se ponoči, domov se vračaš ponoči. Neizmerna utrujenost in zaspanost. Čas nenehno mrzlih nog in rok, kašljanja, kihanja in slabega počutja. Dobro, je tudi čas prvega snega in zasneženih strmin. Čas kepanja, smučanja in sankanja. Ampak, na koncu te spet zebe in znova obležiš doma bolan v svoji postelji, najboljši prijateljici zimskih dni.

Le zakaj je temu tako? Znova poglejmo v naravo.

Zima je le logično nadaljevanje jeseni, ko se celotna narava obrne navznoter. Posnemaj jo. Počivaj tako kot počiva narava. Skrij se v svoj brlog (ga. Postelja, seveda), zavij se v klopčič, miruj in nabiraj energijo kot to počnejo živalice.

Zima je torej čas za počitek, čas, da se posvetimo sami sebi in si naberemo novih moči (»posejano seme miruje in čaka pomlad, da začne rasti«), da bomo lahko v pomlad vstopili napolnjeni z energijo brez tipične spomladanske utrujenosti. Dejansko je to najpomembnejši del leta, ko je potrebno napolniti naš rezervoar energije (ledvice), iz katerega črpamo shranjeno energijo skozi celo leto za vse, kar počnemo.

Po našem koledarju se zima začne šele 21. decembra, po tradicionalni kitajski medicini (TKM) pa se je zima začela že 7. novembra. In to dejansko že nekaj časa dodobra občutimo, ko odpremo vrata in pogledamo v naravo, četudi še ni snega, tipičnega znanilca zimskega časa.

Po TKM je zima čas, ki je povezan z elementom VODE oziroma z LEDVICAMI. Ledvice so energetsko gledano najbolj pomemben organ v našem telesu, saj iz njih vse nastaja in izhaja. Element vode shranjuje našo »Esenco« in zato so ledvice sedež naše primarne kongenitalne (dedne) energije, ki jo ob rojstvu prejmemo od svojih staršev. So osnova vseh YIN in YANG energij v telesu in kot take temelj naše vitalnosti in moči (izvorni Qi).

Ledvice so povezane z MEHURJEM (parni organ), s kostmi in kostnim mozgom, z ušesi, lasmi in urogenitalnim traktom. Kot vidimo so izredno pomemben element, saj kot tak vpliva tudi na rast, razvoj in staranje telesa. Ledvice nadalje uravnavajo našo voljo in psihološko gledano dajejo globlji uvid v naše bistvo, našo notranjo moč in življenjsko pot. Zato je še toliko bolj pomembno, da jih krepimo na dnevni bazi, ne le preko zime, ampak tudi vse ostale letne čase.

Po bioritemski medicini je najbolj optimalen čas delovanja ledvic med 17. in 19. uro. Čas, ko smo večinoma že doma in takrat lahko večkrat čutimo utrujenost ali pa bolečino v ledvenem predelu, saj smo predhodno prišli iz delovnega okolja, ki je ošibilo našo energijo skozi cel dan. Zato je to idealen čas za regeneracijo in krepitev ledvičk npr. s skodelico toplega čaja in lahko večerjo (gosta topla juha). V tem času je tudi priporočljiva zmerna, sprostitvena vadbena aktivnost, da ogrejemo in dvignemo nivo energije ledvic. Med 15. in 17. uro popoldne pa nastopi čas mehurja. Takrat se pri ljudeh, ki imajo pogoste težave z vnetjem mehurja, te znajo še bolj okrepiti. To je čas, ko je fizična aktivnost zelo dobrodošla in priporočljiva. Še posebej tista, s katero dobro razgibamo hrbtenico, saj večina meridiana mehurja poteka ob hrbtenici. Na žalost sodoben, pretežno sedež način življenja pušča velike posledice prav na naši hrbtenici, saj ravno s sedenjem zapiramo ta pomemben energetski kanal. Posledično se veliko ljudi ob tem času počuti zelo izčrpano in utrujeno, kar se potem pogosto prenese še na čas delovanja ledvic, če v tej smeri nič ne naredimo.

Kako najlažje okrepiš svoje ledvice?

Najboljša in najbolj enostavna vaja. POGREJ DLANI IN JIH POLOŽI NA LEDVENI DEL. Dobro segrej dlani, podrgneš eno ob drugo ali pa si jih ogreješ pod toplo vodo. Rahlo pomasiraj ledveni predel. Lahko uporabiš tudi termofor. Kakršnakoli vrsta ogrevanja tega dela je več kot dobrodošla. V veliko pomoč nam je lahko tudi uporaba moxe in/ali moxa vrečke, tj. zmes tradicionalnih zdravilnih zelišč, oblika termalne terapije, ki poleg segrevanja pomaga odpravljati odvečno sluz v telesu.

Hollisana pravilo: Ena (vrečka) moxa na dan, odžene zdravnika stran!

Lahko si pripraviš tudi preslično kopel. Ledveni del potopiš v vodo in pregreješ celotno telo. Preslica prav tako pomaga pri čiščenju toksinov iz telesa, spodbudi potenje ter krepi naša dva glavna čistilna organa, ledvice in jetra.

Zlato pravilo se torej glasi: GREJ, GREJ, GREJ!

Ženske smo v primerjavi z moškimi (YANG) še dodatno oslabljene na področju urogenitalnega dela zaradi prevladujoče ženske YIN energije in smo toliko bolj občutljive na kakršnokoli obliko mraza. Upoštevaj kateregakoli od zgornjih nasvetov in uspeh bo zagotovljen in ledvičke vesele.

Čustveni vidik

STRAH je čustvo, ki v največji meri blokira ledvice in šibi njen osnovni biopotencial. Strah se torej nalaga v ledvicah in ubija našo voljo, moč in pogum, da bi se soočili s svojimi strahovi in naredi premik k boljšemu in srečnejšemu življenju.

REŠITEV: Strahu se rešiš edino tako, da se soočiš z njim in se namensko postavljaš v situacije, katerih te je dejansko strah. Strahove poskušaj predelati tudi tako, da spregovoriš o njih, bodisi naglas bodisi s pisanjem na papir. V veliko pomoč so tukaj tudi Bachove cvetne esence.

Nauči se izraziti svoja najgloblja čustva in jih nikakor ne potiskaj v ozadje. Emocije, strahovi, tegobe in skrbi morajo ven iz tebe. Nihče ni rekel, da bo lahko. Nihče ni rekel, da se bo zgodilo iz danes na jutri. Potrebna je pot, potrebna je izkušnja, potrebno je delo na sebi. Naredi ta ključni premik in zaživi srečno življenje. Drugače boš za vedno samo ujetnik slabe volje in slabega počutja. In saj veš, strah biva samo v naših glavah. Strah je votel, okrog ga pa nič ni!

Stres (v katerem se skriva tudi strah), dnevni sopotnik vseh nas, je prav tako veliki ubijalec ledvične energije, in vpliva predvsem na naši nadledvični žlezi, ki morata nenehno proizvajati stresna hormona kortizol in adrenalin, kar zelo oslabi naš ledvični biopotencial. Rezultati so nam znani, a ne? Zgodba današnje sodobne družbe, ki je kronično izčrpana, brez volje in polna skrbi, depresije in strahov.

Zdravstvene težave, ki nakazujejo na ledvični deficit:

Vse težave, ki se vežejo na urogenitalni trakt (vnetja jajčnikov, maternice, prostate, mehurja, ciste, miomi, pms, neplodnost, izguba libida ipd.), hormonska neravnovesja, težave z zobmi, težave s kostmi in težave s sluhom, bolečine v ledvenem predelu (lumbago), depresije, strahovi, anksioznosti, pozabljivost, izčrpanost, temni ali otečeni kolobarji pod očmi, slab imunski sistem, mrzle (potne) roke in noge.

Prehrana

Ledvice so povezane s slanim okusom. Kar se tiče prehrane, je zimski čas samo logično nadaljevanje jesenskega, saj je zima po vseh tradicijah predvsem čas kuhane in tople hrane, ki nam omogoča, da telo dodobra pregrejemo od znotraj, da lahko kljubujemo zunanjim dejavnikov mraza, vetra in vlage.

Brez slabe vesti in v izdatnih količinah si privoščite kakršnokoli obliko zelenjavnih juh, obar in enolončnic. Seveda pozimi ne gre brez (rdečega) zelja, kislega zelja, repe, svinjskega mesa, ocvirkov in kančka več soli. Ja, ledvičke rabijo to! Malce bolj močna hrana, da se zavarujejo pred mrzlo zimo. Vse ostale mesece, še posebej poleti, pa raje pozabimo na te pregrehe. Dobri sta tudi ajdova in prosena kaša, čičerika, leča, (azuki) fižol, kostanj, orehi, olive, polenovka, lanena in bučna semena pa tudi npr. gobe, cvetača, blitva in špinača.

Za ravnovesje pa se vsekakor čim bolj izogibaj hrani, ki energetsko šibi ledvice: vsa mrzla hrana in pijača, vsi izdelki iz pšenice, mlečni izdelki in seveda sladkor - sovražnik ledvic, ki ljubijo slano. Kaj pa mi počnemo v zimskem času? Ravno obratno, a ne? Še hujše je, da kombiniramo oboje. Rezultat takega početja nam je vsem dobro znan. Letošnjo zimo se zato potrudi, da ješ sladko samo v dopoldanskih urah, da se ne boš zbujal utrujen, brez energije in zatečen v obraz.

Pomembno je tudi, da veliko pijete čez cel dan, saj so ledvice in mehur namreč odgovorna tudi za regulacijo vode v telesu (spadata v element vode). Vodo nujno potrebujeta za svoje pravilno delovanje in tudi za celotni sistem. Nastavite si alarm in v pravilnih presledkih pijte vodo po požirkih, kajti preveč tekočine naenkrat prav tako oslabi energijo ledvic.

Zapomni si, zima je čas za nabiranje zalog, nikakor pa čas za hujšanje in stradanje. Prihrani to za spomlad, ko nastopi element jeter in te narava dejansko podpira pri hujšanju in dieti.

Zdaj je čas za počitek in mirovanje. Zato bi bilo dobro, da se odrečeš vsaj kateri od poznih zabav in vsemu temu prenajedanju in popivanju, ki ga prinese veseli decembrski čas. To nas na žalost še kako vrže iz ravnovesja in oslabi našo ledvično energijo. Če pa boste dan zaključili s toplo zelenjavno juhico, pogreli vaše ledvičke s toplimi dlanmi ali moxo, bo vse to prineslo obilico zdravja.

Kratek povzetek:

Element: VODA

Organ (YIN): LEDVICE

Parni organ (YANG): MEHUR

Upravlja s: KOSTMI

Odpira se na: UŠESIH

Zrcali se na: LASEH

Čustvo: STRAH

Barva: ČRNA, TEMNO MODRA

Okus: SLAN

Čut: SLUH

Zunanji patogeni dejavnik: MRAZ

Letni čas: ZIMA

Letni cikel: 07.11. – 04.02.

Dnevni cikel: LEDVICE [17:00 – 19:00] – MEHUR [15:00 – 17:00]

Spoštuj svoje telo, spoštuj naravne ritme in cikle. To zimo se skušaj čim bolj uskladiti z njimi. Upoštevaj moje nasvete, jej toplo hrano, masiraj in pregrevaj svoj ledveni predel. Počivaj, bodi v miru in ne pretiravaj s hrano in pijačo. Tvoje ledvičke bodo pele od veselja in energije!

NAGRADA: Močan imunski sistem in super počutje, brez kihanja, kašljanja in smrkanja skozi celotni zimski čas.

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj